Mosel – ett unikt och ovanligt vinlandskap

Moselregionen är världens största branta vingårdsregion. Här finns sluttningar med en lutning på upp till 68° – 75°, som exempelvis Calmont i staden Bremm, som oftast benämns som den brantaste vingårdsplatsen i världen. Goda säkerhetsrutiner, specialdesignade maskiner är förstås ett måste, men det krävs också mycket manuellt arbete på dessa branta sluttningar jämfört med vingårdar på mer plana lägen.

På dessa branta sluttningar som vetter mot söder och sydväst ligger vingårdarna totalt på cirka 3500 hektar av totalt 8743 ha i hela Mosel. Här produceras i genomsnitt hela 732 000 hektoliter i sina sex underdistrikt.

Sagolika, mineraliska Riesling-viner som är världsbäst – tack vare det fördelaktiga klimatet. Mosel har ett kontinentalt klimat med heta somrar och svalare vintrar. Sluttningarna skyddar druvorna och eftersom det är branta terrasser så exponeras druvorna till många soltimmar och den mörka skifferjordens förmåga att ta upp värmen hjälper också till.

Till 90 procent handlar det om vita viner och förutom Riesling odlas Müller-Thurgau, Elbling och Weißer Burgunder som främsta gröna druvor. De resterade röda vinerna produceras främst av Blauer Spätburgunder, som vi brukar kalla för Pinot Noir samt den tyska blå druvan Dornfelder. Totalt odlas sådär ca 30 olika andra druvor i små mängder.