Umbrien är en region i centrala Italiens inland och korsas av floden Tiber. Umbrien är känt för sitt vackra landskap, sina häftiga vintraditioner och kulinariska läckerheter samt sitt konstnärliga arv med verk av Giotto och Cimabue. Regionen kännetecknas av kullar, berg, dalar och historiska städer Assisi som finns på världsarvslistan och som härleds till St. Francis of Assisi, Basilica of St. Francis och andra franciskanska platser.

Vinmakarstaden Montefalco är en liten stad i provinsen Perugia i Umbrien i centrala Italien. Här är man framförallt känd för att producera Sagrantino di Montefalco som är ett rödvin som framställs till 100% av druvan Sagrantino.

Vinerna fick DOC-status 1979 och höjdes 1992 till DOCG-status, den högst rankade kategorin italienska vinbeteckningar. Det finns två DOCG-viner: Montefalco Sagrantino Secco, ett torrt rött vin och det mindre vanliga Montefalco Sagrantino Passito, ett sött dessertvin.

Upptäck Montefalco, den charmiga lilla vinregionen i Umbrien, Italien. Här produceras några av de mest välsmakande och unika vinerna i Italien. Lär dig mer om regionen och dess druvsorter och låt dig inspireras att prova dess fantastiska viner.

Geografi:
Montefalco är en liten, kuperad region som ligger i Umbrien, i centrala Italien. Regionen är känd för sin vackra landsbygd och pittoreska byar. Montefalcos vinodlingar är belägna på höjder mellan 200 och 500 meter över havet, vilket ger en utmärkt dränering och en gynnsam miljö för vinrankorna att växa i.

Druvor:
Montefalcos vinproduktion är baserad på tre huvudsakliga druvsorter: Sagrantino, Sangiovese och Trebbiano Spoletino. Sagrantino-druvan är unik för regionen och ger viner med intensivt mörk färg, hög tannin och en lång livslängd. Sangiovese-druvan ger vinerna en mjuk och fruktig smak, medan Trebbiano Spoletino-druvan används för att producera vita viner med en fin balans mellan syra och fruktighet.

Producenter:
Montefalcos vinproducenter är små, familjeägda företag som fokuserar på kvalitet istället för kvantitet. Många av regionens viner är certifierade DOCG, vilket innebär att de uppfyller stränga krav för produktion och kvalitet. Några av regionens mest framstående producenter inkluderar Arnaldo Caprai, Perticaia och Antonelli San Marco.

Smakupplevelse:
Montefalcos viner har en unik karaktär med intensiva smaker och dofter. De röda vinerna är vanligtvis kraftfulla och tanninrika, medan de vita vinerna är friska och fruktiga. Sagrantino-vinerna är särskilt imponerande med sin kraftfulla smak och djup färg.

Frågor och svar om Montefalco:

Vilken druva är unik för Montefalco?

Sagrantino-druvan är unik för Montefalco och ger vinerna en intensiv smak och färg.

Vilken höjd är Montefalcos vinodlingar belägna på?

Vinodlingarna i Montefalco är belägna på höjder mellan 200 och 500 meter över havet.

Vilka är några av Montefalcos mest framstående vinproducenter?

Arnaldo Caprai, Perticaia och Antonelli San Marco är några av Montefalcos mest framstående vinproducenter.

Vad kännetecknar Montefalcos röda viner?

Montefalcos röda viner är kraftfulla och tanninrika med en unik smakprofil.

Vilka andra druvor används för att producera vin i Montefalco?

Förutom Sagrantino används också Sangiovese och Trebbiano Spoletino