Montalcino

Kullarna runt Montalcino får en större mängd solljus under året jämfört med andra områden i Toscana; samtidigt är klimatet stadigt och milt. Frost, som kan vara skadligt för vinrankorna, är sällsynt. Temperaturen stiger och sjunker på ett jämnt sätt genom årstiderna, vilket gynnar vinrankorna. Själva vinområdet är en ca 1200 ha stor fyrkant som börjar på 150 m höjd längs floderna och sträcker sig upp till 600 m höjd. Som jämförelse kan det nämnas att Chianti-området är ungefär femton gånger så stort, så det är ett ganska litet område som dessutom är bergigt och inkluderar en del skog.  Havet är bara 40 km västerut så friska havsvindar når vinrankorna, vilket ger vinet en mer kraftfull smak. Österut ligger bergskedjan Appenninerna, och inte långt från Montalcino ligger berget Amiata (1700 meter ö.h.) som gör att området är relativt skyddat från häftiga regnfall. Montalcino-området präglas av en kraftigt varierande terroir. Vinexperter har till och med påstått att området är så varierande, trots sin blygsamma storlek, att ytterligare indelningar av området behövs. Har man testat en Brunello ska man alltså inte bli förvånad om smaken skiljer sig från en annan vinproducents Brunello.

Montalcino är en liten vinregion belägen i Toscana, Italien, som är känd för sina högkvalitativa viner från Sangiovese-druvan. Här finns en blandning av traditionella och moderna producenter som alla arbetar för att producera enastående viner som uttrycker områdets unika terroir.

Geografi

Montalcino ligger i den sydöstra delen av Toscana och täcker en yta på cirka 24 000 hektar. Regionen är känd för sin varma och torra klimat, vilket skapar utmärkta förutsättningar för Sangiovese-druvan att mogna på ett optimalt sätt. Områdets höga höjd och de kalkrika jordarna ger vinerna en struktur och en mineralitet som är karakteristisk för Montalcinos viner.

Druvor

Sangiovese är den dominerande druvan som används i Montalcinos viner, men det är inte den enda. En mindre mängd av druvsorter som Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon och Merlot används också för att komplettera Sangiovese-druvan och ge vinerna en större komplexitet och djup.

Vinerna

Montalcinos viner är kända för sin höga kvalitet och är mycket eftertraktade runt om i världen. Vinerna är kraftfulla och strukturerade, med en djup röd färg och aromer av röda frukter, kryddor och en markant mineralitet. De mest prestigefyllda vinerna från Montalcino är Brunello di Montalcino, som är gjorda uteslutande på Sangiovese-druvan och åldrats i minst fyra år innan de släpps på marknaden. Andra viner som produceras i området inkluderar Rosso di Montalcino, en yngre och mer lättillgänglig version av Brunello, samt Moscadello di Montalcino, en söt dessertvin.

Frågor och svar om Montalcino

Vilken druva är den mest använda i vinerna från Montalcino?

– Sangiovese är den mest använda druvan i Montalcinos viner.

Vad är det mest prestigefyllda vinet från Montalcino?

– Brunello di Montalcino anses vara det mest prestigefyllda vinet från området.

Vilken typ av jordar finns det i Montalcino?

Montalcino har kalkrika jordar som ger vinerna en karakteristisk mineralitet.

Vilken är den vanligaste vinstilen i Montalcino?

– Montalcinos viner är kända för sin kraftfullhet och struktur, vilket är karakteristiskt för områdets mest vanliga vinstil.

Finns det några andra druvor som används för att göra vin i Montalcino?

– Ja, Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon och Merlot används också i mindre mängder för att komplettera Sangiovese-druvan