I appellationen AOC Minervois i Languedoc-Roussillon framställer man unika och populära röda viner. De främsta druvsorterna som används är Grenache, Syrah och Mourvedre, som tillsammans måste utgöra minst 60% av blandningen, eventuellt kompletterad med Carignan och Cinsault Bourboulenc. De vita aromatiska och raffinerade vinerna varierar betydligt i stil och där används främst druvor som Vermentino, Roussanne, Marsanne och Grenache Blanc. Det finns även ett sött vitt vin som kallas Minervois Noble och man producerar också ett delikat Muscat de St-Jean-de-Minervois (ett vin ’doux naturel’) samt roséviner.

Regionen ät uppdelad i fem klimatzoner: Cotes Noires i den nordvästra delen, belägen på det coolaste kustområdet, La Clamoux, på terrasser och planare land i sydväst mot Carcassonne; La Zone Centrale, mitt i appellationen, på en höjd av ca 400m; La Causse, på hög och kuperad men fattig och torr mark i nordöstra, där avkastningen är som lägst; och till sist Les Serres, i den varmaste delen av regionen nära Medelhavet i sydost.

Upptäck den vackra vinregionen Minervois i Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Här hittar du några av de mest spännande och prisvärda vinerna i hela Frankrike, som erbjuder en härlig blandning av tradition och innovation.

Geografi – En skatt av kalksten och skiffer

Minervois, Languedoc-Roussillon ligger vid foten av den centrala Pyrenéerna och omfattar cirka 40 byar och städer som ligger mellan städerna Carcassonne och Narbonne. Området har ett unikt terroir med kalksten- och skifferjordar som är idealiska för odling av druvor. Regionen har också ett varmt medelhavsklimat som ger möjlighet att odla druvor året runt, men även med svala vindar som kommer från bergen som hjälper till att bevara syran i druvorna.

Druvorna i Minervois, Languedoc-Roussillon – En blandning av tradition och innovation

I Minervois, Languedoc-Roussillon hittar man en spännande blandning av druvsorter som är typiska för södra Frankrike. De vanligaste druvorna är Grenache, Syrah och Mourvèdre som används i röda viner. Man odlar också Carignan och Cinsault, som är vanliga i regionen. För vita viner används främst druvsorter som Vermentino och Muscat.

Vinerna i Minervois, Languedoc-Roussillon – En smakupplevelse

Minervois, Languedoc-Roussillon har blivit känd för sina spännande och prisvärda viner, med röda viner som står ut för sin fyllighet och smakrikedom. De flesta vinerna är gjorda av en blandning av druvor, vilket ger vinerna en komplex smak och struktur. De vita vinerna har också blivit allt mer populära och är kända för sin fruktighet och friska syra.

De bästa vinproducenterna i Minervois, Languedoc-Roussillon

Minervois, Languedoc-Roussillon har ett stort antal vinproducenter, var och en med sin egen stil och unika smaker. Några av de mest kända producenterna är Domaine Borie de Maurel, Domaine de la Tour Boisée och Château Sainte-Eulalie. Dessa producenter är kända för att göra viner av högsta kvalitet som speglar terroiren och traditionerna i regionen.

Frågor och svar om Minervois, Languedoc-Roussillon

Vilka druvor odlas vanligtvis i Minervois, Languedoc-Roussillon?

– Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan och Cinsault för röda viner och Vermentino och Muscat för vita viner.

Vilken typ av jord finns i Minervois, Languedoc-Roussillon?

– Kalksten- och skifferjordar.