Mendoza är till ytan den största och mest betydande vinodlingsarealen i Argentina. En optimal region för att odla vin. Distriktet består av 5 regioner (norra Mendoza, Rio Mendozas högplatå, östra Mendoza, Valle de Uco och södra Mendoza) och står för två tredjedelar av den totala vinmängden i landet. När man ser på klimatet i regionen så har dom svala vintrar samt torra och varma somrar. Även dygnstemperaturen varier stort med svala nätter och varma och torra dagar. Smältvatten från den snötäckta bergskedjan Anderna bidrar till irrigationen av jordmånen som bidrar till optimala förhållanden att odla druvor.

Mendoza, belägen vid foten av Anderna i Argentina, är känt för sina eleganta och kraftfulla viner. Regionen är hem för några av de högst belägna vingårdarna i världen och har en unik geologi som skapar unika förhållanden för druvor. Upptäck mer om denna spännande vinregion.

Geografi

Mendoza är belägen i västra Argentina vid foten av Anderna och sträcker sig över en yta på 150 000 hektar. Regionen är indelad i fyra zoner, med olika höjder och klimatförhållanden. Höjderna varierar från 600 meter till över 1 500 meter över havet, vilket ger olika temperaturer och solinstrålning. Anderna ger också vatten från snösmältning, vilket gör att vinodling är möjlig i en region som annars skulle vara torr och ökenliknande.

Druvor

Mendoza är mest känt för sin Malbec, en druva som har blivit synonym med regionen. Men det odlas också många andra druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Chardonnay. En annan lokal druva, Bonarda, blir allt mer populär och används i både blandningar och som enskild druva.

Terroir

Mendoza har en unik geologi som skapar en idealisk miljö för vinodling. Jordmånen består av löss, en finkornig sedimentär jord som ger god dränering och tillåter djupa rötter. Denna jord tillsammans med höjd och klimatförhållanden ger unika karaktärer till druvorna och resulterar i eleganta, aromatiska viner med hög kvalitet.

Frågor och svar

Vad är den högsta höjden på en vingård i Mendoza?

Den högsta höjden på en vingård i Mendoza är över 3 000 meter över havet.

Vilka andra druvor odlas förutom Malbec i Mendoza?

Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot och Chardonnay är vanliga druvor som odlas i Mendoza, tillsammans med den lokala druvan Bonarda.

Vad är lössjord och varför är den viktig i Mendoza?

Lössjord är en finkornig sedimentär jord som ger god dränering och tillåter djupa rötter. Detta ger unika karaktärer till druvorna och bidrar till att skapa högkvalitativa viner.

Hur påverkar Andernas närvaro vinodling i Mendoza?

Andernas närvaro gör att snösmältning ger vatten till regionen, vilket möjliggör vinodling i en region som annars skulle vara torr och ökenliknande.

Varför har Malbec blivit så förknippat med Mendoza?

Malbec har blivit synonymt med Mendoza eftersom druvan