Martinborough, världsberömd för sin kombination av enastående jordmånar och gynnsamt klimat, ger passionerade vinproducenter möjlighet att producera viner med enastående finess och karaktär.

Området Martinborough ligger i centrum av Wairaraparegionen. På kort tid har Martinborough förvandlats från en dammig kolonialstad till en stad som kännetecknas av ett 20-tal boutique vingårdar som i synnerhet har rönt ett stort internationellt rykte för kvaliteten på sina viner. Här har man fått internationella utmärkelser för sina viner de senaste 30 åren. Främst odlas druvan Pinot Noir som är en notoriskt svår druva att få till ett riktigt gott vin av. Men vingårdarna i Martinborough har lyckats utmärkt med att producera eleganta och stiliga viner som förutom flaggskeppet Pinot Noir består av fruktiga och mineraliska Sauvignon Blanc, fylliga Chardonnay, aromatiska Riesling och Pinot Gris samt härliga Syrahviner. Konstigt nog står Martinborough för endast en procent av Nya Zeelands vinproduktion, så vi pratar verkligen nischade boutiqueviner i en burgundisk stil.

Martinborough, beläget på Nordön av Nya Zeeland, är en dynamisk vinregion som erbjuder fantastiska viner av hög kvalitet. Regionen är mest känd för sin Pinot Noir men producerar också utsökta viner av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling.

Geografi

Martinborough ligger i södra Wairarapa-dalen, på sydön av Nya Zeeland. Regionen har en varm och torr sommar med kalla nätter och en mild vinter. Jordmånen består av stenig terrassjord som är perfekt för druvodling.

Martinborough’s Druvor

Martinborough är mest känd för sin Pinot Noir, men regionen producerar också utmärkta viner av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling. Pinot Noir-druvorna trivs i det svala klimatet och jordmånen, vilket ger vinerna en unik och elegant karaktär.

Vinframställning i Martinborough

Vinframställningen i Martinborough är handgjord och småskalig, vilket ger vinerna en personlig prägel och hög kvalitet. Vinmakarna använder modern teknik och traditionella metoder för att skapa en perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner.

Mat och vin

Viner från Martinborough är perfekta att njuta av tillsammans med lokala delikatesser som nötkött, lamm och vilt. De passar också bra med vegetariska rätter och ost.

Frågor och svar

Vilka druvor odlas främst i Martinborough?

– Pinot Noir är den mest odlade druvan, men regionen producerar också Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling.

Hur skiljer sig klimatet i Martinborough från andra vinregioner i Nya Zeeland?

– Martinborough har ett varmare och torrare klimat med kalla nätter och milda vintrar.

Vilken typ av jordmån finns i Martinborough?

– Jordmånen består av stenig terrassjord som är perfekt för druvodling.

Vilken typ av mat passar bra med vinerna från Martinborough?

– Lokala delikatesser som nötkött, lamm och vilt passar bra med vinerna, men de fungerar också bra med vegetariska rätter och ost.

Vilka tekniker används för att skapa vinerna i Martinborough?

– Vinmakarna använder en kombination av modern teknik och traditionella metoder för att skapa en perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner i vinerna.