Vinområdet Markgräflerland ligger mellan Freiburg och den schweiziska gränsen och är ett vindistrikt i vinregionen Baden som är Tysklands tredje största vinregion och även den sydligaste med ett långt, smalt band av vingårdar inbäddade mellan bergen i Schwarzwald och Rhen.  Det finns en stor variation av jordtyper i Baden som granit, lera, kalksten och sand och här odlar man en mångfald av druvor.  Trots att den finns så många vingårdar i Baden, så är området ändå mindre känt på exportmarknaden.

Baden består av 9 vindistrikt som odlar olika sorter av Burgunder som Spätburgunder, Grauburgunder, Weissburgunder men även Müller-Thurgau och Regent. Förutom de cirka 300 privata vingårdarna så är vinodlingskooperativ är mycket vanliga i Baden och det finns cirka 16 kollektiva vingårdar som står för 85 procent av regionens vinproduktion.

Upptäck de unika vinerna från den pittoreska regionen Markgräflerland i Tyskland. Beläget i landets sydvästra hörn och nära gränsen till Schweiz, producerar området högkvalitativa viner från en mängd olika druvsorter.

Geografi

Markgräflerland är beläget i den sydvästra delen av Tyskland och sträcker sig längs floden Rhens vänstra bank. Regionen är hem till en rad olika jordmåner, från sand och lera till kalksten och granit, vilket ger variation och unika egenskaper till vinerna. Området är också skyddat från kalla vindar av de omgivande Schwarzwald-bergen och Vosges-bergen i Frankrike.

Druvor

Markgräflerland är känt för sin variation av druvsorter och många av regionens viner är gjorda av en blandning av olika druvor. De mest framträdande druvorna inkluderar Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay och Gewürztraminer. Regionen är också känd för sitt användande av den unika druvan Gutedel, även kallad Chasselas, som producerar friska och lättdruckna viner.

Vinproducenter

Markgräflerland har en lång tradition av vinproduktion, med många familjeägda vingårdar som har överlevt i flera generationer. Några av de mest välkända vinproducenterna inkluderar Ziereisen, Martin Waßmer och Bercher.

Matparning

Markgräflerland är känt för sina viner som passar bra till mat, särskilt de gjorda av Pinot Noir och Riesling. De friska och fruktiga vinerna passar bra till lätta rätter, som sallader, fisk och kyckling. Men området är också känt för sina fylliga och kraftfulla viner, vilket gör dem utmärkta för att para med höst- och vintermat, som vilt och grytor.

Frågor och svar

Vilken druva är Markgräflerland mest känd för?

– Markgräflerland är mest känd för sin användning av Gutedel, även kallad Chasselas.

Vilka jordmåner finns det i Markgräflerland?

– Markgräflerland har en variation av jordmåner, från sand och lera till kalksten och granit.

Vilka maträtter passar bra till Markgräflerlands viner?

– Vinerna från Markgräflerland passar bra till lätta rätter, som sallader, fisk och kyckling, men också till mer fylliga rätter som vilt och grytor.

Vilka är några av de mest välkända vinproducenterna i Markgräflerland?

– Några av de mest välkända vinproducenterna i Markgräflerland inkluderar Ziereisen, Martin Waßmer och Bercher.