Här produceras nästan uteslutande rött vin, dominerat av Cabernet Sauvignon, som ger kraftfulla, sträva, fruktiga, och lagringståliga viner, uppblandat med den mjukare Merlot.  Övriga druvor som används (och är tillåtna) inom området är Cabernet Franc, Malbec, och Petit Verdot.  De vita viner som ändå görs, exempelvis Château Margaux’s utmärkta Pavillon Blanc du Château Margaux eller Lynch-Bages Blanc de Lynch-Bages, saluförs under den allmänna appellationen Bordeaux AOP.  Médoc appellationerna (även kommunerna) innefattar nämligen bara röda viner. Margaux AOC var Bordeaux första område för vingårdsproduktion och det finns bevis för att Romarna planterad druvor i området redan för 2000 år sedan. Margaux som ligger i södra Médoc är den mest kända av Médocs kommunala appellationer.  Vinerna (i Margeaux) är generellt mjukare och har mer finess än vinerna från de övriga berömda médocappellationerna.  Trots att här tillverkas de skönaste av alla bordeauxvinerna så ska man se upp för misslyckade producenter (Château).  Här hittar man ofta de högsta halterna av Cabernet Sauvignon (60-80%).  Övriga druvor som ingår är Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec.  Vinerna vinner på att lagras, 5-15 år (ev. längre). Här finns den största andelen klassificerade egendomar,

Margaux – en av de mest prestigefyllda vinregionerna i världen, berömd för sina eleganta och raffinerade viner från Bordeaux i Frankrike. Regionen har en lång historia av vinproduktion och kännetecknas av sina sandiga jordar och milda klimat.

Geografi

Margaux ligger i Medoc-regionen i Bordeaux och är en av fyra huvudkommuner, tillsammans med Saint-Julien, Pauillac och Saint-Estephe. Regionen sträcker sig längs floden Gironde och är känd för sina sandiga jordar som ger vinerna en unik karaktär. Här odlas huvudsakligen Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Druvor

Margaux är känt för sina eleganta viner som domineras av Cabernet Sauvignon, som står för cirka 70% av druvorna som används i regionen. Merlot och Cabernet Franc används också i mindre mängder, tillsammans med Petit Verdot och Malbec. Klimatet är mildare än i andra delar av Bordeaux, vilket ger druvorna en längre växtsäsong och resulterar i mjukare och mer välbalanserade viner.

Vinproducenter

Margaux har några av de mest prestigefyllda vinproducenterna i Bordeaux, inklusive Chateau Margaux, Chateau Palmer och Chateau Rauzan-Ségla. Dessa viner är kända för sin elegans, komplexitet och förmåga att åldras.

Vinprovning

När man provar viner från Margaux bör man leta efter mjuka tanniner, eleganta smaker av svarta vinbär, lakrits och en subtil kryddighet. Vinerna från Margaux är kända för sin förmåga att åldras och utvecklas med tiden, så det är en bra idé att spara några flaskor för framtida provning.

Frågor och svar om Margaux

Vilka druvor används mest i vinerna från Margaux?

– Cabernet Sauvignon är den mest använda druvan, följt av Merlot och Cabernet Franc.

Vilka är några av de mest prestigefyllda vinproducenterna i Margaux?

– Chateau Margaux, Chateau Palmer och Chateau Rauzan-Ségla är några av de mest prestigefyllda vinproducenterna i Margaux.

Hur länge kan vinerna från Margaux åldras?

– Vinerna från Margaux är kända för sin förmåga att åldras och kan ofta drickas i flera årtionden efter skörd.

Vilken typ av smaker kan man förvänta sig från vinerna från Margaux?

– Vinerna från Margaux har mjuka tanniner och smaker av svarta vinbär, lakrits och en subtil kryddighet.

Vilken är den vanligaste druvan som används i vinerna från Margaux?

– Cabernet Sauvignon är den mest använda druvan i vinerna från Margaux.