Vinregionen Málaga har sedan fenicierna i åttonde århundradet f.Kr. varit känd för att producera vin och traditionen fortsatte under romartiden och lägre fram under morerna. När Málaga 1487 insåg att de katolska monarkerna tyckte om viner så började en industri att växa omkring staden.

I Málaga för man främst starka och söta viner av druvan Moscatel och den inhemska druvan Pedro Ximenez. Detta gör man främst i distrikt: La Axarquia, Montes de Malaga och Zona Norte.

Málaga har sedan 1933 två DOs (Denominaciones de Origen) för enbart viner:

  • DO Malaga (mestadels söta vita viner)
  • DO Sierra de Malaga (vita, rosé och röda viner)

Vinregionerna Málaga och Sierras de Málaga ligger båda i provinsen Málaga och täcker ett område på över 1 200 hektar. Det finns nu cirka 30 vingårdar som producerar över två miljoner liter årligen.

Málaga, beläget i södra Spanien, är känt för sin sol och bad men också för sina viner. Vinregionen har en historia som sträcker sig tillbaka till romartiden och erbjuder en unik smakupplevelse som kombinerar det bästa av både gammalt och nytt.

Geografi

Málaga ligger vid kusten i södra Spanien och har en varm och torr medelhavsklimat. Regionen är omgiven av bergen i Sierra de Málaga, som skyddar vinrankorna från kalla vindar och ger en lämplig höjd och jordmån för att producera högkvalitativa druvor. Denna kombination av berg och hav ger Málagaviner sin unika karaktär.

Druvor

Málaga är mest känt för sin söta dessertvin, men regionen producerar också en mängd olika röda och vita viner. De mest odlade druvorna i Málaga är Pedro Ximenez, Moscatel, och Tempranillo. Pedro Ximenez används för att göra det söta dessertvinet medan Moscatel används för både söta och torra viner. Tempranillo är den mest använda druvan för att producera röda viner.

Vinproduktion

I Málaga produceras huvudsakligen söta viner med hjälp av soltorkade druvor. Efter skördning sprids druvorna ut på stråmattor i solen för att torka, vilket ökar sockerhalten i druvorna och ger vinet en söt smak. De söta Málagavinerna har en rik och fyllig smak med inslag av torkad frukt och karamell.

Innovativ vinproduktion

Under de senaste åren har Málaga även börjat producera moderna och nyskapande viner. Vinproducenter använder nya tekniker och experimenterar med att kombinera traditionella druvor med internationella sorter. Detta har lett till nya spännande viner som kombinerar traditionella smaker med moderna influenser.

Frågor och svar om Málaga

Vilken druva används för att göra det söta dessertvinet i Málaga?

– Pedro Ximenez.
 

Vad är Málagaviner mest kända för?

– Dessertvinet.

Vilken bergskedja omger Málaga-regionen?

– Sierra de Málaga.

Vilken druva används mest för att producera röda viner i Málaga?

– Tempranillo.

Vad är en unik egenskap hos Málagaviner på grund av regionens geografi?

– De har en unik karaktär på grund av kombinationen av berg och hav.