Madeira

Madeira är Portugals skärgård i Atlanten. Geografiskt ligger ön sydväst om Lissabon. Sedan 1600-talet har Madeira framställt starkvin främst för portugisiska rederier och Ostindiska kompaniet, så att sjömän kunde värma sig på sina långa resor. Starkvinet kallades då ”vinho do roda”, vin för resan. Sedan dess har Madeira varit en av världens viktigaste producenter av starkvin.

Madeiras oländiga terräng med sina vulkaniska jordar med pottaska kombinerat med det avlägsna läget, samt den småskaliga produktionen och omfattande åldringsprocesser, medför endast en småskalig produktion som är ganska dyr. Allt starkvin på Madeira framställs under Madeira DOC. Vinet produceras likt annat starkvin. När sötman är korrekt, stoppas jäsningen och man tillsätter druvsprit för att uppnå en högre alkoholhalt och samtidigt behålla de söta, karamelliserande egenskaperna. Madeiravin kan lagras från 20 år till ett helt sekel, i rum som värms endast av solvärme eller i artificiella värmelager. Lagringstider för Reserve är 5 år, Special Reserve är 10 år, Extra Reserve lagras i 15 år samt Single Vintage lagras strax under eller över 20 år. Gemensamt är att alla viner har en hög, frisk fruktsyra.

Det fyra individuella stilarna varierar från torra till söta starkviner: Sercial som är lätt och torrt, Verdelho, ett halvtorrt och mer fylligt vin, det mer ovanliga Bual, som är halvsött och smakrikt och Malvasia, det sötaste och fylligaste vinet. De olika sötmanivåerna är seco (torr), meio seco (halvtorrt), meio doce (halvsöt) och doce (sött). Madeiravinet viner klassificeras efter ålder och söthetsgrad och tillverkas huvudsakligen av den blå druvan Tinta Negra Mole eller i kombination med andra druvor som exempelvis Terrantez och Bastardo.