Languedoc

Languedoc-Rousillon är Frankrikes äldsta vindstrikt. Redan under 500-talet före Kristus planterade grekerna de första vinerna. Första skriftliga beviset är från år 125 före kristus (Romarriket) och berör en plantering på kullar i närheten av Narbo (dagens Narbonne). Traditionellt så har vinerna, med några få undantag, varit sk ”vin ordinaire”, dvs vin som förekommer till vardags på de franska matborden. Hur som helst så är regionen idag en av Frankrikes mest spännande. Kvaliteten har kraftigt höjts och man kan nu få tag i både fina prestigeviner och mycket prisvärda kvalitetsviner härifrån.  De flesta vinerna är röda även om här görs alla olika typer av vin, röda, vita, torra, söta, förstärkta och mousserande.  Den stora vindruvan är röda Carignan som producerar stora kvantiteter tråkigt vin.  Men, mer och mer tar druvor såsom Gernache, Mourvèdre och Syrah dess plats.  Det är vanligt att rödvinerna vinifieras enligt ”macération carbonique” metoden, mycket beroende på att man behöver ”tämja” Carignan, som är en druva som är full av både syra, taninner och bitterhet.

Upptäck den mångsidiga vinregionen Languedoc i Frankrike och dess unika druvsorter och terroir. Från färgstarka röda viner till friska vita viner och mousserande viner, Languedoc har något att erbjuda för alla smaker.

Geografi

Languedoc är beläget längs Medelhavskusten i södra Frankrike och sträcker sig från Nîmes i öst till spanska gränsen i väst. Regionen har ett varmt medelhavsklimat, vilket ger druvorna lång mognadstid och utveckling av komplexa smaker. Languedoc består av flera underregioner, var och en med sin egen unika terroir, bland annat Corbières, Minervois och Saint-Chinian.

Druvsorter

Languedoc är känt för sin mångfald av druvsorter, både lokala och internationella. De mest populära röda druvsorterna är Syrah, Grenache, Carignan och Mourvèdre, som ger kraftfulla och smakrika viner. För vita viner används ofta druvorna Muscat, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Languedoc är också hem för den unika druvsorten Picpoul de Pinet, som används för att producera friska och livliga vita viner.

Terroir

Languedoc är en mångfacetterad region med olika typer av terroir. I nordväst finns de kuperade terrängerna i Corbières, medan slättområdena i Minervois och Saint-Chinian har kalkstensjordar. I La Clape, beläget på en halvö vid kusten, växer vinrankorna på branta sluttningar med steniga jordar. Varje underregion har sin egen unika kombination av jordmån, klimat och topografi, vilket ger vinerna en unik karaktär.

Frågor och svar om Languedoc

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används i Languedoc?

De vanligaste röda druvsorterna är Syrah, Grenache, Carignan och Mourvèdre. För vita viner används ofta druvorna Muscat, Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Vilka är de mest kända underregionerna i Languedoc?

De mest kända underregionerna är Corbières, Minervois och Saint-Chinian.

Vilken druvsort är Languedocs signaturdruva?

Picpoul de Pinet är en unik druvsort som används för att producera friska och livliga vita viner.

Vad är Languedocs terroir känt för?

Languedoc har en mångfald av terroir, varje underregion med sin egen unika kombination av jordmån, klimat och topografi.