Langhe DOC har en stor variation av druvor och viner som Barolo, Barbaresco, Roero och Nebbiolo d’Alba samt Langhe Nebbiolo Doc som vinifieras lite annorlunda. Här råder ett fantastiskt mikroklimat och jordmånen består till största delen av kalk och lera.

I Langhe DOC produceras röda, vita och roséviner, antingen i en blandning eller med endast en sorts druva och namnet på druvsorten måste stå på etiketten. Vinerna kan vara frizzante (semi-sparkling), novello (unga) eller passito (gjord av torkade druvor).

Langhe Nebbiolo är känd för sina blåa druvor som framför allt odlas i Barolo, Barbaresco och Gattinara. Området ligger i nordvästra delen av Langhe och är ett område på 3511 hektar. I området varvas sluttningar med vinstockar och medeltida byar på ett pittoreskt sätt.

Langhe Nebbiolo DOC, belägen i den nordvästra delen av Italien, är en vinregion som är känd för sina eleganta och kraftfulla rödviner tillverkade av druvan Nebbiolo. Här finns ett unikt terroir och vinmakare som satsar på hög kvalitet i varje steg av produktionsprocessen. Läs vidare för att upptäcka mer om denna fascinerande vinregion och dess viner.

Geografi

Langhe Nebbiolo DOC är beläget i regionen Piemonte i nordvästra Italien, omgivet av bergen Alperna och Apenninerna. Regionen består av branta kullar och dalar med en mängd olika jordtyper, vilket ger en variation av terroir som påverkar druvans smak och karaktär. Här produceras främst rödviner, med en mindre mängd vita viner, och de mest kända områdena är Barolo och Barbaresco.

Druvorna

Nebbiolo är den huvudsakliga druvan som används i vinerna från Langhe Nebbiolo DOC, men även andra druvor som Barbera och Dolcetto används. Nebbiolo är en tuff druva att odla på grund av dess känslighet för sjukdomar och kräver en lång växtsäsong för att mogna fullt ut. När den görs rätt ger den enastående viner med hög tanninhalt och en unik smakprofil av rosor, kryddor, lakrits och frukt.

Vinmakning

Vinmakarna i Langhe Nebbiolo DOC sätter högsta fokus på att odla och producera högkvalitativa viner. Eftersom Nebbiolo är en tuff druva att odla krävs det stor kunskap och erfarenhet för att producera utmärkta viner. Många av vinmakarna använder modern teknik för att säkerställa en hög kvalitet i varje steg av produktionsprocessen, men traditionella metoder som lång jäsningsperiod och lagring på ekfat används också.

Frågor och svar om Langhe Nebbiolo DOC

Vad är Langhe Nebbiolo DOC?

– Langhe Nebbiolo DOC är en vinregion i Piemonte, Italien, som är känd för sina rödviner tillverkade av druvan Nebbiolo.

Vilka druvor används i vinerna från Langhe Nebbiolo DOC?

– Nebbiolo är den huvudsakliga druvan som används, men även Barbera och Dolcetto används.

Vilka smaker kan man förvänta sig i ett vin från Langhe Nebbiolo DOC?

– Smakprofilen inkluderar rosor, kryddor, lakrits och frukt med hög tanninhalt.

Vad är det som gör Langhe Nebbiolo DOC till en unik vinregion?

– Det unika terroiret, kombinerat med den tuffa Nebbiolo-druvan och kunniga vinmakare som satsar på hög kvalitet, gör Langhe Nebbiolo DOC till en unik vinregion