La Rioja är en av Spaniens mest kända och prestigefyllda vinregioner som producerar några av världens bästa röda viner. Med en unik kombination av geografi, klimat och druvor, har La Rioja skapat en distinkt vinidentitet som är enkel att känna igen.

Geografi

La Rioja ligger i norra Spanien och är känd för sin bergiga terräng och dramatiska landskap. Regionen ligger mellan två bergskedjor, Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda, som skyddar vinodlingarna från den kalla Atlantluften. Med ett klimat som är både kontinentalt och mediterraneiskt, ger La Rioja idealiska odlingsförhållanden för druvor som odlas i höjd och med noggrann bevattningsteknik.

Druvor

La Rioja är känd för sina röda viner gjorda på druvor som Tempranillo, Garnacha, Graciano och Mazuelo. Tempranillo är den mest populära druvan och ger viner med smaker av mörka bär, kryddor, läder och vanilj. Garnacha ger mer fruktiga och kryddiga toner med mjuka tanniner medan Graciano och Mazuelo används oftast för att ge mer struktur och komplexitet.

Vinproduktion

Traditionell vinproduktion är en viktig del av La Riojas kultur och identitet. Vinerna från La Rioja har en lagringspotential som få andra viner har och mognar i fat i flera år innan de säljs. Ett viktigt drag i Riojas vinproduktion är att använda amerikansk ek för att ge vinerna en unik smakprofil.

Mat och vin

La Riojas röda viner är kända för att komplettera Spaniens rika och kryddiga matkultur, särskilt rätter med nötkött, lamm och vilt. Vinerna kan också drickas med stora spanska ostar som manchego eller åldrad Idiazabal.

Frågor och svar

Vilka druvor odlas mest i La Rioja?

Tempranillo är den mest odlade druvan, följt av Garnacha.

Vilken är den vanligaste fattypen som används i La Riojas vinproduktion?

Amerikansk ek används mest i La Riojas vinproduktion.

Vilken typ av mat passar bäst med viner från La Rioja?

La Riojas röda viner kompletterar bra med nötkött, lamm och vilt, men också med stora spanska ostar som manchego eller åldrad Idiazabal.

Var ligger La Rioja?

La Rioja ligger i norra Spanien.

Vilket klimat har La Rioja?

La Rioja har ett klimat som är både kontinentalt och mediterraneiskt.