Just Kreta har en lång vintradition som går tillbaka till den minoiska civilisationen under bronsåldern, ca 2500 f.Kr. fram till 800 f.Kr. Även senare under det romerska riket var Kretas viner så goda och kända att de exporterades till Italien.

På 1300- till 1500-talet var viner från Kreta högt prisade i flera källor från västra och norra Europa. Då var det främst ett röda, söta viner som var populära och även den legendariska kungen Minos älskade sitt vin. Ännu idag finns en uppsjö av gamla antika druvor på Kreta, druvor som man fortfarande använder för att göra goda viner av.

Under ursprungsbeteckningen PGI Kreta (Protected Geographical Indication ges för mat och vin) finns fler än 80 vinproducenter inom fyra appellationer:
– Peza
– Arhanes
– Dafnes
– Sitia
Tillsammans gör de alla vintyper vita, rosé och röda, allt från torra och till söta viner. Här finns 10 inhemska druvsorter som både vinproducenter och folket på Kreta är mycket stolta över; Dafni, Muscat av Spina, Malvasia di Candia, Plyto, Vilana, Vidiano, Liatiko, Romeiko, Mandilari& Kotsifali. Utöver dess druvor så tillverkar man även goda viner av de klassiska kontinentala vitis vinifera druvorna.