Kapiti Kusten

Den vackra Kapiti Kusten ligger utmed den sydvästra kusten på North Island på Nya Zeeland. Bara en snabb resa från Wellington ligger detta spektakulära område med sagolika stränder och orörd natur.  Kapiti kusten är populär som sommar destination för alla som bor i Wellington och vill komma undan storstaden. Regionen har fått sitt namn från Kapiti Island – ett naturreservat 5 km ut från kusten från Paraparaumu.

Upptäck de färgstarka och komplexa vinerna från Kapiti Kusten – en liten men kraftfull vinregion på Nya Zeelands norra ö. Med ett unikt klimat och en passion för hållbarhet, producerar regionen några av de mest eftertraktade vinerna i landet.

Geografi

Kapiti Kusten är en liten vinregion på Nya Zeelands norra ö, belägen mellan Tasmanhavet och Tararua-bergskedjan. Området omfattar städerna Paraparaumu, Waikanae och Otaki, och sträcker sig över en smal kustremsa på cirka 20 kilometer. Den branta kustlinjen ger en unik mikroklimat som är optimalt för druvodling, och jordmånen består av sandiga lerjordar med en hög mineralhalt.

Druvorna

Kapiti Kusten är mest känd för sina vita viner, som produceras av druvor som Sauvignon Blanc, Pinot Gris och Chardonnay. Sauvignon Blanc är den mest odlade druvan i regionen och ger viner med hög syra och aromatiska toner av grön paprika, krusbär och fläder. Pinot Gris ger vinerna en mjuk och rund kropp med inslag av päron och honung, medan Chardonnay ger fylliga viner med smaker av äpple, citrus och nötter.

Vinmakning

Kapiti Kustens vinmakare har en stark passion för hållbarhet och använder ofta ekologiska och biodynamiska tekniker i odling och vinframställning. Vinerna från regionen karakteriseras av sin komplexitet och elegans, med en balans mellan friskhet och fyllighet. Vinerna är ofta ljusa och fruktiga med subtila smaker av mineraler och örter.

Frågor och svar om Kapiti Kusten

Vilka druvor är mest vanliga i Kapiti Kusten?

Sauvignon Blanc, Pinot Gris och Chardonnay är de mest vanliga druvorna i Kapiti Kusten.

Vad är det som gör Kapiti Kustens mikroklimat så unikt?

Kapiti Kustens kustläge ger en brant och smal kustremsa som ger en unik mikroklimat som är optimalt för druvodling.

Vilken typ av jordmån finns det i Kapiti Kusten?

Jordmånen består av sandiga lerjordar med en hög mineralhalt.

Använder vinmakarna i Kapiti Kusten ekologiska eller biodynamiska tekniker?

Ja, många av Kapiti Kustens vinmakare använder sig av ekologiska och biodynamiska tekniker i odling och vinframställning.

Vad är kännetecknande för vinerna från Kapiti Kusten?

Vinerna från Kapiti Kusten är ofta ljusa och fruktiga med subtila smaker av mineraler och örter, och karakteriseras av sin komplexitet och elegans med en balans mellan friskhet och fyllighet.