Kakheti region

Kakheti kallas också för ”moderlandet” för georgiskt vin. Denna vinregion är födelseplatsen för 19 av Georgiens 25 ursprungsbetecknade viner. Kakheti-regionen ligger i östra Georgien och består av två flodområden, Ivri och Alazani. Dessa floder har stor inverkan på karaktären av kakhetiska viner. Kakheti gränsar till Kartli i väster som är en annan viktig vinregion i Georgien. Azerbajdzjan ligger öster och söder om Kakheti.

Kakheti Wine Region innehåller de flesta (65%) av Georgiens vingårdar, cirka 2400 ha. Regionen är uppdelad i två zoner: Telavi och Kvareli. Vingårdarna ligger på höjder som sträcker sig från 250 till 800 meter över havet. Regionen har både fuktigt subtropiskt och kontinentalt klimat. Vårens och höstens milda regniga dagar lägger sin drömska romantik till Kakhetis vingårdar.

Kakheti är ett av Georgiens mest framstående produktionsområden för Rkatsiteli (vita) och Saperavi (röda) druvor. UNESCO har utsett den gamla georgiska traditionella vinframställningsmetoden Qvevri som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten i Kakheti.