Kakheti region

Kakheti kallas också för ”moderlandet” för georgiskt vin. Denna vinregion är födelseplatsen för 19 av Georgiens 25 ursprungsbetecknade viner. Kakheti-regionen ligger i östra Georgien och består av två flodområden, Ivri och Alazani. Dessa floder har stor inverkan på karaktären av kakhetiska viner. Kakheti gränsar till Kartli i väster som är en annan viktig vinregion i Georgien. Azerbajdzjan ligger öster och söder om Kakheti.

Kakheti Wine Region innehåller de flesta (65%) av Georgiens vingårdar, cirka 2400 ha. Regionen är uppdelad i två zoner: Telavi och Kvareli. Vingårdarna ligger på höjder som sträcker sig från 250 till 800 meter över havet. Regionen har både fuktigt subtropiskt och kontinentalt klimat. Vårens och höstens milda regniga dagar lägger sin drömska romantik till Kakhetis vingårdar.

Kakheti är ett av Georgiens mest framstående produktionsområden för Rkatsiteli (vita) och Saperavi (röda) druvor. UNESCO har utsett den gamla georgiska traditionella vinframställningsmetoden Qvevri som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten i Kakheti.

Ingress: Upptäck vinregionen Kakheti i Georgia – en historisk plats där vinproduktion har pågått i tusentals år. Denna region är känd för sina unika och utsökta viner som tillverkas av lokala druvsorter. Lär dig mer om denna fascinerande vinregion och varför den borde finnas på varje vinälskares radar.

Geografi

Kakheti ligger i östra Georgien och är den största vinregionen i landet. Regionen omfattar tre dalar som kallas Alazani, Iori och Gareja. Regionen gränsar till Kaukasusbergen i norr och Azerbajdzjan i öst. Den varma och torra klimatet i Kakheti är idealiskt för vinodling, med sommardagar som är långa och soliga och kalla nätter som hjälper till att bevara druvornas friskhet.

Druvor

Kakheti är känt för att odla en rad olika druvsorter, inklusive röda druvor som Saperavi, Kindzmarauli, Mukuzani och Khvanchkara och vita druvor som Rkatsiteli, Kisi, Mtsvane och Tsolikouri. Dessa druvor ger olika smaker och aromer till vinerna som produceras i regionen. Saperavi-druvan, som är den mest kända av druvsorterna i Kakheti, används ofta i produktionen av starka röda viner med en intensiv färg och smak.

Vinproduktion

Vinproduktionen i Kakheti har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Viner har producerats i regionen i över 8 000 år, och traditionerna och teknikerna som används för att göra vin har förfinats och utvecklats under århundradena. Idag är vinproduktionen i Kakheti en kombination av modern teknik och traditionella metoder. Vinodlare använder ofta qvevri, stora lerkrukor, för att jäsa och lagra vinet. Denna traditionella metod hjälper till att bevara vinets smaker och ger en unik karaktär till vinet.

Vinkultur

Vin är en viktig del av Georgiens kultur och tradition. Landet anses vara en av de äldsta vinproducerande regionerna i världen, och vin spelar en stor roll i mat och sociala sammanhang. I Kakheti kan du uppleva den georgiska vinkulturen genom att besöka lokala vingårdar, delta i vinprovningar och lära dig mer om traditionella tekniker för vinframställning.

Frågor och svar om Kakheti

Vilken druva är mest känd i Kakheti?

Saperavi är den mest kända druvan i regionen.

Vilka är de tre dalarna i Kakheti?

Alazani, Iori och Gareja.

Hur länge har vinproducerats i Kakheti?

Vinproduktionen i regionen sträcker sig tillbaka över 8 000 år.