IGP Pays d’Oc ligger i Languedoc-Roussillon och IGP-titeln gäller för röda, vita och rosé viner. Här produceras också majoriteten av landets IGP-viner.  I stort sett har Pays d’Oc-området ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar, med mest nederbörd komprimerad till vår och höst. Torr, kontinentalvindar från nordväst ger lite kyla till vingårdarna, samt reducerar sjukdomspress.

Det finns emellertid en stor variation av terroir i denna stora region, vilket återspeglas i de vinstilar som produceras under Pays d’Oc IGP, som har en lång lista över tillåtna druvsorter. Medelhavets druvor som Grenache och Cinsault förenas i vingårdarna av mer kända franska sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Pays d’Oc IGP-viner har tidigare betecknats Vin de Pays d’Oc, men sedan 2009 har VDP-kategorin avvecklats för franska viner. Den har nu ersatts med Indication Géographique Protégée, en kategori som är närmare relaterad till Europeiska unionens vinmärkningskonventioner.

Pays d’Oc är en av de största vinregionerna i Frankrike som producerar ett brett utbud av högkvalitativa viner. Med en rik historia och en mångfald av druvor som odlas i regionen, är Pays d’Oc en av de mest spännande och intressanta vinregionerna att upptäcka.

Geografi

Pays d’Oc sträcker sig från Rhônedalen i norr till spanska gränsen i söder och från Cevennerna i öster till Medelhavet i väster. Regionen består av en mängd olika mikroklimat och jordtyper som ger upphov till en mångfald av olika druvsorter och vinstilar.

Druvor

Pays d’Oc är känd för sin mångfald av druvsorter, där både internationella och lokala druvor odlas. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Chardonnay är några av de vanligaste druvorna som odlas i regionen. Pays d’Oc är också hem till lokala druvsorter som Grenache, Carignan och Mourvèdre.

Vinproduktion

Pays d’Oc producerar en mängd olika viner, från friska vita viner till fylliga röda viner och mousserande viner. En stor del av vinerna i regionen är gjorda av en enda druva, men många vinmakare experimenterar också med att blanda olika druvor för att skapa nya vinstilar och smaker.

Klimatförändringar

Pays d’Oc är en region som påverkas av klimatförändringar, vilket har lett till en förändring av odlingstekniker och vinproduktion. Vinmakare i regionen experimenterar med nya druvsorter som är mer motståndskraftiga mot varmare klimat och använder tekniker som drip irrigation för att spara vatten och bevara jorden.

Frågor och svar om Pays d’Oc

Vilka druvor odlas mest i Pays d’Oc?

– De vanligaste druvorna i regionen är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Chardonnay.

Vilka lokala druvor odlas i Pays d’Oc?

– Pays d’Oc är hem till lokala druvsorter som Grenache, Carignan och Mourvèdre.

Vad är det som gör Pays d’Oc så speciell som vinregion?

– Regionen är känd för sin mångfald av druvor och vinstilar, från friska vita viner till fylliga röda viner och mousserande viner.

Hur påverkas vinproduktionen i Pays d’Oc av klimatförändringar?

– Vinmakare i regionen experimenterar med nya druvsorter och tekniker som drip irrigation för att anpassa sig till varmare klimat.

Vad är det mest kända vinet från Pays d’Oc?

– Regionen producerar en mängd olika viner, men en av de mest kända är Chardonnay från Limoux