En vinproducerande delregion inom Cognac-appellationen, som geografiskt omger delregionerna Grande Champagne, Petite Champagne och Borderies, och som ligger inom både Charente och Charente-Maritime-avdelningarna i sydvästra Frankrike, strax norr om Bordeaux. Den största och överlägset mest spännande cru, är Fins Bois, där cirka 15 000 ägnar sig åt viner avsedda för konjak och som kännetecknas av snabbt åldrande miljö.

Fins Bois anses producera en eaux de de vie av mycket fin kvalitet som används både som stand alone konjak eller som bas i olika spritblandningar. Medan de stora varumärkena vanligtvis producerar blandningar av flera crus producerar många mindre producenter enskilda smörblandningar av olika åldrar.

Fins Bois är en av de mest produktiva regionerna i Cognac-området i Frankrike. Vingårdarna sträcker sig över en stor yta som är hem till många odlare. Här produceras några av de bästa cognacvinerna i världen, som kännetecknas av en unik smak och arom.

Geografi

Fins Bois ligger i hjärtat av Cognac-området och är den största regionen inom området. Regionen sträcker sig över en yta på cirka 33 000 hektar och omfattar 15 000 odlare. Fins Bois har en varm och fuktig klimat som ger perfekta förutsättningar för druvodling. Jordmånen i regionen består av sandiga och leriga jordar som ger en unik karaktär till druvorna.

Druvorna

Fins Bois är hem till flera olika druvsorter, inklusive Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard och Montils. Ugni Blanc är den vanligaste druvan som odlas i området och används för att skapa några av de mest populära cognacvinerna. Druvorna som odlas i regionen ger viner med en unik karaktär, med en fruktig smak och en subtil syra.

Tillverkning

Tillverkningen av cognac i Fins Bois är en konstform. Vinet som produceras i området destilleras två gånger och lagras sedan i fat under flera år innan det blir färdig cognac. Cognacvinerna i Fins Bois kännetecknas av en unik smak och arom som kommer från det lokala klimatet och jordmånen.

Viner att prova

Fins Bois producerar några av de mest välsmakande cognacvinerna i världen. Bland de mest kända finns Pierre Ferrand 1840 Original Formula, som är en blandning av cognacviner från Fins Bois och Grande Champagne. En annan cognac att prova är Hine Rare VSOP, som är tillverkad av druvor från Fins Bois och Petit Champagne.

Frågor och svar

Vad är Fins Bois?

– Fins Bois är en av regionerna i Cognac-området i Frankrike där man producerar cognacviner.

Vilka druvor odlas i Fins Bois?

– Fins Bois är hem till flera olika druvsorter, inklusive Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard och Montils.

Hur tillverkas cognacviner i Fins Bois?

– Cognacvinet destilleras två gånger och lagras sedan i fat under flera år innan det blir färdig cognac.

Vilken cognacvin är känd från Fins Bois?

– Pierre Ferrand 1840 Original Formula är en blandning av cognacviner från Fins Bois och Grande Champagne.

Vilka egenskaper kännetecknar cognacviner från Fins Bois?

– Cognacvinerna från Fins Bois kännetecknas av en unik smak och arom