Emilia Romagna

Emilia-Romagna har en årlig vinproduktion på cirka sexhundra miljoner liter och står för mer än var tionde liter italienskt vin. 60 procent av regionens produktion exporteras. Av de 40% som stannar i Italien, konsumeras 75% eller 180 miljoner liter i Emilia-Romagna. Regionen Emilia-Romagna ligger längre norrut än man kanske först tror, till och med norr om Toscana, som vi ofta uppfattar som en norditaliensk region. Norr om Emilia-Romagna ligger Lombardiet och Veneto och i öster kan du ta ett dopp i Adriatiska havet.

Namnet Emilia-Romagna består av två delar, Emilia och Romagna, och de skiljer sig åt väsentligt. Vid kusten i sydost ligger Romagna, som dominerats av Kyrkostaten som 1870 fick namnet Vatikanen. Romagna har ett tydligt romerskt matarv med olja, vin, fårosten pecorino och fisk. Följer man den mer än tvåtusen år gamla huvudleden Via Emilia i nordvästlig riktning når man snart Emilia, med ett större langobardiskt inflytande och en kost baserad på smör, nötkött och komjölksost. Langobarderna var en germansk stam som utvandrade till Italien år 568 och erövrade stora delar av den italienska stöveln. Riket var som störst under 700-talet. Till skillnad mot Romagna har Emilia styrts av ett fåtal rika familjer. Befolkningen menar att detta gett Emilia ett finare kök, med flera högkvalitativa matprodukter såsom parmaskinkan och parmesanosten, som egentligen heter Parmigiano-Reggiano. Emilia-Romagna finns ett tjugotal DOP, den högsta klassen i det nya appellationssystemet. Lambrusco är det mest kända vinet från Emilia-Romagna, döpt efter druvsorten med samma namn. Många associerar lambrusco med ett rött, sött och pärlande vin även om torra varianter är vanliga. Vinet är inte bara gott utan också vackert att se på med sin mörkröda färg och sin skumkrans. Doften är medelstor och bärig med inslag av blåbär och bigarråer. I mun är det smakrikt för att vara bubbel, klart fruktigt och har en liten strävhet.

Emilia-Romagna är en av de mest produktiva vinregionerna i Italien. Med en rik historia och mångsidiga druvsorter, är området känt för sina mousserande viner och de berömda röda vinerna från Sangiovese-druvan. Här är allt du behöver veta för att upptäcka denna fascinerande region i Italien.

Geografi

Emilia-Romagna ligger i norra Italien och sträcker sig från Apenninerna i sydost till Adriatiska havet i nordöst. Regionen omfattar också Piacenza-provinsen som är belägen i Lombardiet. Denna region är känd för sin mångsidighet och sträcker sig från kuststäder som Rimini till kullarna i Modena och Parma.

Druvor

Emilia-Romagna är hem för många olika druvsorter. Den mest kända är Sangiovese, som är grunden för röda vinet i området. Dessutom används också druvsorter som Lambrusco, Barbera, Trebbiano och Malvasia för att producera olika sorters vin.

Mousserande viner

En av Emilia-Romagnas mest kända vinproduktioner är dess mousserande viner. Regionen producerar Lambrusco, en fruktig och friskt röd vin med naturlig kolsyra som gör den till en perfekt följeslagare till italiensk mat.

Matparning

Emilia-Romagna är känd för sin rika gastronomiska tradition, och dess viner passar utmärkt med dess mat. Prova en flaska Lambrusco till en tallrik med färskt skuren Parmaskinka, eller en flaska Sangiovese till en tallrik med pasta Bolognese.

Frågor och svar om Emilia-Romagna

Vilken druva används vanligtvis för röda vin från Emilia-Romagna?

Sangiovese-druvan.

Vilken typ av vin är Emilia-Romagna mest känd för?

Mousserande vin, speciellt Lambrusco.

Var ligger Emilia-Romagna i Italien?

Regionen ligger i norra Italien och sträcker sig från Apenninerna i sydost till Adriatiska havet i nordöst.

Vad är en populär maträtt från Emilia-Romagna?

Pasta Bolognese.

Vilken annan region ligger också inom Emilia-Romagna?

Piacenza-provinsen, som är belägen i Lombardiet.