Douro DOC är en portugisisk vinregion och en dal som ligger centrerad utmed floden Douro i regionen Trás-os-Montes och Alto Douro. Det kallas ibland Alto Douro, eftersom det ligger ett stycke uppströms från Porto, skyddad av bergskedjor från kustnära inflytande. Regionen associeras huvudsakligen med portvinsproduktion men man producerar även en hel del bordsviner.  Regionen har Portugals högsta vinklassificering som en Denominação de Origem Controlada (DOC).

Att man tillverkade viner tidigt i regionen vittnar fynd från Romartiden. Ett stort antal druvsorter är fortfarande lokala portugisiska druvor, vilket också har lett till att dessa druvsorter främst även används för att göra portvin. Dessa druvor växer framför allt på sluttningarna och vinernas unika druvsammansättning har gjort portviner till ett uppskattat delikatessvin.

Douro Valley, även känt som Portvinsregionen, är en av världens äldsta vinregioner. Dess terrasserade bergssluttningar längs floden Douro ger en unik karaktär till dess viner. Upptäck Douros geografi, druvor och de fantastiska vinerna som den producerar.

Geografi

Douro Valley ligger i norra Portugal och sträcker sig längs floden Douro, som rinner ut i Atlanten vid staden Porto. Området består av terrasserade bergssluttningar som är anlagda på branta sluttningar som reser sig över floden Douro. Douros geografi är extremt utmanande och ger de unika förutsättningarna som krävs för att producera dess karaktäristiska viner.

Druvor

I Douro Valley odlas huvudsakligen sex druvsorter: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão och Sousão. Dessa druvor används främst för produktion av portvin, men de används också för att göra fantastiska röda och vita viner.

Vinerna

Portvin är utan tvekan den mest kända vinprodukten från Douro Valley. Men området producerar också fantastiska röda och vita viner. Douro-viner har ofta en hög alkoholhalt och är kraftfulla och fylliga i smaken. Deras smaker inkluderar ofta mörka frukter som svarta vinbär, blåbär och plommon.

Frågor och svar om Douro Valley

Vilken är huvuddruvan som används i produktionen av portvin i Douro Valley?

– Touriga Nacional är den viktigaste druvan i produktionen av portvin i Douro Valley.

Vilket år klassificerades Douro Valley som en skyddad ursprungsbeteckning (DOC)?

– Douro Valley klassificerades som en skyddad ursprungsbeteckning (DOC) år 1982.

Vilket är det största portvinshuset i Douro Valley?

– Det största portvinshuset i Douro Valley är Symington Family Estates.

Vilka är de två huvudregionerna inom Douro Valley?

– De två huvudregionerna inom Douro Valley är Baixo Corgo och Cima Corgo.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Douro Valley?

– Den bästa tiden på året att besöka Douro Valley är under hösten, när druvorna skördas och hela området är fyllt av liv och aktivitet.