Vinregionen Dogliani Superiore ligger kring staden Dogliani, en liten stad i Piemonte, nordvästra Italien som ligger bland de böljande kullarna och bara några mil söder om Piemontes mest vördnadsfulla vinbyar, Barolo. Här produceras lite mer intensiva viner än vad man gör i Dogliani, som fokuserar på ett mjukare, fruktigare Dolcettovin som är så typiskt för bergen runt Dogliani.

Dogliani är känt för sina röda viner Dogliani DOCG viner med en djup intensiv parfymerad bouquet av mogna svarta frukter och toner av kaffe och bitterchoklad. Dolcetto är den blå druvan om förekommer i området och är vanligast i just Piemonte. Dolcetto DOC har två nivåer av vin, standarden  kräver vanligtvis minst 11,5% och för Superiore minst 12,5% och i realiteten ligger alkoholhalten oftast högre.

Dolcetto di Dogliani DOC-titeln fick man 1974 och 2005 en full DOCG-status. 2011 tog man bort ruvans namn och ersatte det med Dogliani DOCG. Vin som är märkta med en vingårdsnamn måste komma från vinstockar som är minst sju år gamla.

Dogliani Superiore hette tidigare Dolcetto di Dogliani. Namnet Dogliani kommer från Dolium Jani och legenden om den romerska guden Janus som besökte staden för att prova viner, gärna tanninrika och mustiga viner.