Côteaux d’Aix en Provence

Fullständig AOC status erhölls i December 1985. Coteaux d’Aix-en-Provence viner är rosé, röda och vita, i den ordningen av betydelse. Rosé och röda är gjorda på en komplex blandning av Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsaut och Counoise med Cabernet Sauvignon och Carignan tillåtna att tillsammans utgöra upp till 30% av dessa blandningar.

Coteaux d’Aix-en-Provence är en vinregion i södra Frankrike som erbjuder en mängd olika viner som passar både för vardagsmiddagen och till festliga tillfällen. Här finns allt från friska roséviner till fylliga rödviner, allt producerat av druvor som trivs i det varma klimatet. Lär dig mer om denna spännande vinregion och upptäck nya smaker att njuta av.

Geografi

Coteaux d’Aix-en-Provence är en vinregion som ligger i departementet Bouches-du-Rhône i södra Frankrike. Regionen sträcker sig över cirka 4000 hektar och omfattar 49 kommuner. Vinodlingarna är belägna på höjder mellan 200 och 400 meter över havet och druvorna får därmed en optimal exponering för solen. Regionen kännetecknas av en varm och torr sommar och milda vintrar med en medeltemperatur på 14-16 grader.

Druvor

Coteaux d’Aix-en-Provence är en mångfacetterad vinregion där flera olika druvor används för att skapa olika typer av viner. Bland de röda druvorna hittar man Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Carignan och Cinsault. För rosévinerna används samma druvor som för de röda vinerna, men med en kortare macerationstid för att ge vinet dess ljusa färg. De vita druvorna som används i regionen är huvudsakligen Vermentino, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Ugni Blanc.

Vinerna

Coteaux d’Aix-en-Provence är mest känt för sina roséviner, men även de röda och vita vinerna är väl värda att upptäcka. Rosévinerna kännetecknas av sin ljusa färg och friska smak med toner av röda bär och citrus. De röda vinerna är fylliga och har en kryddig karaktär med toner av mörka bär och lakrits. De vita vinerna är fräscha och fruktiga med en subtil syra och inslag av citrus och blommor.

Frågor och svar om Coteaux d’Aix-en-Provence

Vilka druvor är vanligast i Coteaux d’Aix-en-Provence?

– Bland de röda druvorna hittar man Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Carignan och Cinsault. För rosévinerna används samma druvor som för de röda vinerna, men med en kortare macerationstid. De vita druvorna som används är huvudsakligen Vermentino, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Ugni Blanc.

Vilken typ av vin är Coteaux d’Aix-en-Provence mest känt för?

– Regionen är mest känt för sina roséviner, men även de röda och vita vinerna är väl värda att upptäcka.