Det kända vindistriktet Côte d’Or ligger i hjärtat av Bourgogne i östra Frankrike och består egentligen av två distrikt: Côte de Nuits i norr och Côte de Beaune i söder. På dessa gyllene sluttningar med sina unika terränger och klimat, växer vinstockarna till några av världens finaste viner som exempelvis Gevrey-Chambertin, Puligny- och Chassagne-Montrachet. Här odlas främst druvorna Pinot Noir och Chardonnay, men också druvorna Aligoté, Pinot blanc, Pinot gris och Gamay. Man framställer lagringsvänliga viner som ständigt utmärker sig genom sin oöverträffade i sin kvalitet och intensitet.

Just kvalitet är något man månar om i Côte d’Or och det finns restriktioner för både avkastning och kvalitet. Maximal avkastning för de flesta vingårdarna ligger på mellan 40- 45 hl per hektar för antingen rött och vitt vin och vinerna lagras i ett år till 18 månader i ekfat. De bästa vinerna från Côte d’Or är de 32 Grand Crus som finns. Det finns även Premier Crus och Villages.

Côte d’Or, belägen i Bourgogne i Frankrike, är en av de mest kända och prestigefyllda vinregionerna i världen. Regionen är berömd för sina högkvalitativa och eleganta viner som tillverkas av uteslutande två druvsorter, pinot noir och chardonnay. Här är allt om vinproduktion i Côte d’Or och vad som gör denna region till en av de mest eftertraktade vinregionerna i världen.

Geografi

Côte d’Or, som betyder ”gyllen sluttning”, ligger i östra Frankrike i Bourgogne. Regionen har en lång historia av vinproduktion och är uppdelad i två huvudområden, Côte de Nuits och Côte de Beaune. Den är känd för sin kalkstensjord och sluttande kullar som skapar utmärkta förhållanden för druvodling. Côte d’Or är en liten region som sträcker sig över cirka 60 kilometer och är hem för några av världens mest eftertraktade vingårdar.

Druvorna

Côte d’Or är mest känd för sina två druvsorter, pinot noir och chardonnay. Pinot noir är den röda druvan som används för att göra röda viner, medan chardonnay är den vita druvan som används för att göra vita viner. Vinerna som produceras här är kända för sin komplexitet och elegans, med smaker som inkluderar röda bär, kryddor, blommor och mineraler.

Vinproduktion

Vinproduktionen i Côte d’Or är starkt reglerad och strikt kontrollerad för att garantera hög kvalitet. Produktionen är i allmänhet liten i skala, och många vingårdar använder fortfarande traditionella metoder för att odla och tillverka sina viner. Vinerna är ofta mogna på fat under en längre tid, vilket ger dem en distinkt karaktär och komplexitet. Vinerna som produceras här är ofta dyra på grund av regionens höga kvalitet och begränsade produktion.

Frågor och svar om Côte d’Or

Vilka är de två huvudområdena i Côte d’Or?

– Côte de Nuits och Côte de Beaune.

Vilka druvor används mest i vinproduktionen i Côte d’Or?

– Pinot noir och chardonnay.

Varför är jorden i Côte d’Or så lämplig för druvodling?

– Jorden består av kalksten och skapar utmärkta förhållanden för druvodling.

Hur länge mogna vinerna i fat i Côte d’Or vanligtvis?

– Vinerna mognar ofta på fat under en längre tid, vanligtvis mellan 12 och 18 månader.