Naturen i Blue Ridge Mountains i USA känns helt orörd på något sätt, det är fortfarande öde på sina ställen och långt mellan taktens boende.
Men vi stannar till i en stad som heter Kings Mountain i North Carolina. Kings Mountain var den första byn i USA som röstade sig lagligt torr i oktober 1874 – allt medan tobaksindustrin blomstrade. Men det hembrändes förstås en hel del moonshine i hemmen där man jäste socker, jäst och vatten till en svagt alkoholhaltig mäsk.

Under senare hälften av 1900-talet fanns redan många destillerier i samma län som Kings Mountain. Och här destilleras en hel del kvalitetssprit av passionerade och engagerade män och kvinnor, hantverksprodukter exempelvis American Single Malt Whisky, gin, absint, men även cider och även vin.  Läget för att destillera är synnerligen bra, eftersom vattnet som kommer från de närliggande Blue Ridge Mountains är så klart och rent att det inte behöver någon filtrering.

Blue Ridge Mountains, beläget i Virginia och North Carolina i USA, är en spännande vinregion som kombinerar gammal amerikansk vinodlingstradition med modern teknologi. Här produceras viner med en unik karaktär och kvalitet som passar perfekt för matlagning eller att avnjutas på egen hand. Läs vidare för att upptäcka mer om Blue Ridge Mountains vinregion och dess fantastiska viner.

Geografi

Blue Ridge Mountains sträcker sig över delar av Virginia och North Carolina, och är en del av den större Appalachian-bergsregionen. Här finns en mängd olika mikroklimat och jordtyper som skapar en unik och mångfacetterad miljö för vinodling. Regionen har också en hög höjd, vilket ger en svalare klimat och längre växtsäsong. Detta möjliggör för druvorna att mogna långsamt, vilket ger viner med mer komplexitet och elegans.

Druvorna

I Blue Ridge Mountains är det vanligt att odla druvor som Cabernet Franc, Chardonnay, Viognier och Petit Verdot. Cabernet Franc, som trivs i det svala klimatet i regionen, ger röda viner med smaker av röda bär och kryddor. Chardonnay, som odlas på högre höjder, ger viner med friskhet och mineralitet. Viognier, som också trivs i det svala klimatet, ger viner med blommiga och fruktiga toner. Petit Verdot, som odlas på mindre skala i regionen, ger röda viner med kraftfulla och fylliga smaker.

Vinerna

Blue Ridge Mountains viner har en unik karaktär som utmärks av regionens speciella klimat och jord. De röda vinerna kännetecknas av mjuka tanniner och fruktiga smaker av röda och mörka bär, med en subtil kryddighet och struktur som gör dem utmärkta för matlagning. De vita vinerna, å andra sidan, är friska och livfulla med toner av frukt och mineraler som passar bra till skaldjur och fisk. Regionen är också känd för sina mousserande viner och söta dessertviner, som är perfekta som avslutning på en måltid.

Frågor och svar om Blue Ridge Mountains

Vilka druvor trivs särskilt bra i Blue Ridge Mountains klimat?

– Cabernet Franc, Chardonnay, Viognier och Petit Verdot.

Vad är Blue Ridge Mountains speciella kännetecken?

– Regionens unika klimat och jord ger vinerna en särprägel med mjuka tanniner och fruktiga smaker.

Vad är fördelen med regionens höga höjd?

– Den höga höjden ger ett svalare klimat och längre växtsäsong, vilket möjliggör för druvorna att mogna långsamt och ge mer komplexa och eleganta viner.