
Vinregionen Bergerac AOC i sydvästra Frankrike ligger vid Dordogne floden och här växer druvorna på kalkhaltig brun jord som innehåller kalksten. Dessutom har man en utmärkt dränering på grund av närheten till floden.
Här regionen finns 1 200 vinodlare och 3 appellationer som omfattar rött, vitt och roséviner och ca 15% av Bergerac AOC viner går på export till andra länger i Europa.
I Bergeracområdet har man gjort viner sedan 1200-talet och exporterat viner sedan 1254. Redan på 1300-talet hade Bergerac väl definierade kvalitetsstandarder för sina vinodlingar och på den iden exporterade man sitt vin via ”gabarres”, de typiska flodpråmarna. 1511 seglade de första vinerna över Atlanten.
Någon gång på tidiga 1900-talet började an koncentrera sig på att producera torra vita och söta dessertviner då man märkte att det fanns en efterfrågan. De fylliga röda vinerna brukar vanligen blandas av druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. De torra vita och mycket kraftfulla vinerna av Sémillon med Sauvignon Blanc, Sauvignon gris och Muscadelle, ibland även Ugni Blanc, Ondenc och Chenin Blanc.
När man avgränsade regionen Bordeaux på 20-talet slapp Bergerac viner gå under benämningen Bergerac viner, och istället för det övergripande namnet Bordeaux fick man regionstatus. Men samtidigt behövde man också bygga upp ett eget varumärke, något som man lyckats alldeles förträffligt med.
[social_warfare]