Vinregionen Bergerac AOC i sydvästra Frankrike ligger vid Dordogne floden och här växer druvorna på kalkhaltig brun jord som innehåller kalksten. Dessutom har man en utmärkt dränering på grund av närheten till floden.

Här regionen finns 1 200 vinodlare och 3 appellationer som omfattar rött, vitt och roséviner och ca 15% av Bergerac AOC viner går på export till andra länger i Europa.

I Bergeracområdet har man gjort viner sedan 1200-talet och exporterat viner sedan 1254. Redan på 1300-talet hade Bergerac väl definierade kvalitetsstandarder för sina vinodlingar och på den iden exporterade man sitt vin via ”gabarres”, de typiska flodpråmarna. 1511 seglade de första vinerna över Atlanten.

Någon gång på tidiga 1900-talet började an koncentrera sig på att producera torra vita och söta dessertviner då man märkte att det fanns en efterfrågan. De fylliga röda vinerna brukar vanligen blandas av druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. De torra vita och mycket kraftfulla vinerna av Sémillon med Sauvignon Blanc, Sauvignon gris och Muscadelle, ibland även Ugni Blanc, Ondenc och Chenin Blanc.

När man avgränsade regionen Bordeaux på 20-talet slapp Bergerac viner gå under benämningen Bergerac viner, och istället för det övergripande namnet Bordeaux fick man regionstatus. Men samtidigt behövde man också bygga upp ett eget varumärke, något som man lyckats alldeles förträffligt med.

Bergerac ligger i södra Frankrike och är en vinregion med en rik historia och variation av druvsorter. Regionen erbjuder ett brett utbud av viner, från torra vita till rika röda viner, och har även blivit känd för sin produktion av söta viner. Läs vidare för att upptäcka mer om denna fascinerande vinregion.

Geografi 

Belägen i sydvästra Frankrike, i regionen Nouvelle-Aquitaine, sträcker sig Bergerac längs floden Dordogne. Området består av fem appellationer och är känt för sin mångfald av druvor. Regionen har en varierad geologi, med en blandning av sand, kalksten och lera som skapar olika jordtyper som ger karaktär till vinerna.

Druvor

Bergerac är känd för att odla en mängd olika druvsorter, både vita och röda. Bland de vanligaste druvsorterna finns Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle, Cabernet Franc och Merlot. En annan druva som har blivit känd för Bergerac är Petit Manseng, som används för att göra söta viner med hög syra och en unik smakprofil.

Vinerna

Bergerac producerar en mängd olika vinstilar, från torra vita viner till eleganta röda och söta viner. De vita vinerna är ofta en blandning av Sauvignon Blanc, Semillon och Muscadelle och har en ljus och frisk karaktär med inslag av citrus och stenfrukter. De röda vinerna är vanligtvis en blandning av Cabernet Franc och Merlot och har en mjuk struktur med smaker av mörka frukter och kryddor. De söta vinerna görs vanligtvis av Petit Manseng och har en komplex smakprofil med inslag av honung, torkad frukt och nötter.

Frågor och svar

Vad är den vanligaste druvan som används för att göra söta viner i Bergerac?

– Petit Manseng.

Vilken flod sträcker sig längs Bergerac?

– Dordogne.

Vilken jordtyp finns i Bergerac?

– En blandning av sand, kalksten och lera.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används för att göra röda viner i Bergerac?

– Cabernet Franc och Merlot.

Hur beskrivs smaken av Bergeracs vita viner?

– Ljus och frisk med inslag av citrus och stenfrukter.