Beaujolais är en pärla till vindistrikt strax söder om Bourgogne i Frankrike och en AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) som ligger strax norr om Lyon. Beaujolais är det största distriktet i Bourgogne och här odlade man vindruvor redan under romartiden och senare, på medeltiden tog benediktinermunkar över. Området kan delas upp i en nordlig och sydlig del med staden Villefranche i hjärtat. Många av Beaujolais vingårdar finns i backen på utkanten av Lyons i den östra delen av regionen längs Saône-dalen.

Jordmånen varierar mellan granit högre upp på sluttningarna och en komposition av sten och lera ju längre ner man kommer.

Från Beaujolais kommer det kända Beaujolais Nouveau som släpps i mitten av november varje år och här framställs väldens godaste Gamayviner som vunnit sin popularitet genom att de är lätta viner, inte tannintunga, alltså mycket ljusa röda viner men en formidabel syra och fruktighet. Vita viner produceras mestadels av Chardonnaydruvor.  De tre klassificeringarna är Beaujolais AOP, Beaujolais Villages AOP och Cru Beaujolais.

Beaujolais – vinernas hemvist i Frankrike

Beaujolais är en region i östra Frankrike som är världsberömd för sina läckra rödvinsproducerande druvor. Vinerna härifrån är vanligtvis lätta, fruktiga och eleganta, och produceras främst av druvan Gamay. Här nedan följer en närmare titt på Beaujolais som vinregion.

Geografi

Beaujolais ligger i regionen Bourgogne-Franche-Comté, öster om staden Lyon. Regionen sträcker sig över drygt 50 kilometer från söder till norr och delas upp i tre delar: Haut-Beaujolais, Bas-Beaujolais och Beaujolais Villages.

Klimatet i Beaujolais är typiskt för det tempererade klimatet i södra Bourgogne. Sommaren är varm och torr medan hösten är mild och fuktig. Jordmånen varierar från granit i norr till lera, kalksten och sand i söder.

Druvor

Gamay är den huvudsakliga druvan som odlas i Beaujolais, vilket ger regionens viner deras fruktiga och mjuka smak. Andra druvor som odlas här inkluderar Chardonnay och Aligoté, som används för att producera vita viner.

Gamay är en druva som är känd för sin snabba mognad, vilket innebär att vinerna från Beaujolais vanligtvis är lätta, fruktiga och mjuka, med låga tanniner och hög syra. Vinerna är också kända för sin fruktiga karaktär och ofta domineras av smaker av röda bär, som hallon och jordgubbar.

Vinframställning

Den vanligaste tekniken för att producera vin i Beaujolais kallas ”macération carbonique”. Det innebär att hela druvklasar, inklusive skalet och stjälkarna, placeras i en sluten tank, där de börjar att jäsa naturligt. Därefter pressas druvorna och jäser i en andra omgång. Detta ger vinet sin mjuka, fruktiga karaktär.

Frågor och svar om Beaujolais

Vilken druva är den huvudsakliga druvan som odlas i Beaujolais?

– Gamay.

Vad är macération carbonique?

– En teknik som används för att producera vin i Beaujolais, där hela druvklasar placeras i en sluten tank och börjar jäsa naturligt.

Vilken region ligger Beaujolais i?

– Bourgogne-Franche-Comté.

Vilken är den vanligaste jordmånen i Beaujolais?

– Granit i norr och lera, kalksten och sand i söder.

Vilka smaker domineras vanligtvis i vinerna från Beaujolais?

– Smaker av röda bär, som hallon och jordgubbar