Beaujolais är en pärla till vindistrikt strax söder om Bourgogne i Frankrike och en AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) som ligger strax norr om Lyon. Beaujolais är det största distriktet i Bourgogne och här odlade man vindruvor redan under romartiden och senare, på medeltiden tog benediktinermunkar över. Området kan delas upp i en nordlig och sydlig del med staden Villefranche i hjärtat. Många av Beaujolais vingårdar finns i backen på utkanten av Lyons i den östra delen av regionen längs Saône-dalen.

Jordmånen varierar mellan granit högre upp på sluttningarna och en komposition av sten och lera ju längre ner man kommer.

Från Beaujolais kommer det kända Beaujolais Nouveau som släpps i mitten av november varje år och här framställs väldens godaste Gamayviner som vunnit sin popularitet genom att de är lätta viner, inte tannintunga, alltså mycket ljusa röda viner men en formidabel syra och fruktighet. Vita viner produceras mestadels av Chardonnaydruvor.  De tre klassificeringarna är Beaujolais AOP, Beaujolais Villages AOP och Cru Beaujolais.