Bairrada DOC (portugisiska: Denominação de Origem Controlada) är en portugisisk vinregion med starkt brasilianskt inflytande. Regionen ligger i den västra delen av Beiras-provinsen mellan den bergiga Dão-regionen och de böljande atlantiska stränderna. Här råder ett milt, maritimt klimat med rikligt med nederbörd. Atlantens friska havsströmmar påverkar givetvis också klimatet mycket positivt.

Odlat vin har man gjort i Bairrada sedan 1000-talet då man blev oberoende från morernas herravälde, men det var först under 1600-talet som regionens goda viner fick stor uppmärksamhet av sjöfarare från hela världen. Även om en stor del av Bairrada-regionen är kuperad, odlas det mesta av vinet på platt mark som är indelad i mängder av små tomter. Jordmånen består som mest av lera, kalksten och sand.

Idag producerar man alla typer av viner, röda, vita och rosé.  På senare tid har intresset för regionens mousserande viner tagit fart, men man är främst känd för sina täta, mörkt röda och fruktiga viner som kan vara ganska rika på tanniner. Bairradas viner finns i en variation av vinstilar med mustiga aromer av het paprika och mörka, mogna frukter och bär.

De viktigaste druvorna i Bairrada-regionen inkluderar några läckra lokala druvor som den stora traditionella druvan Baga som gör eleganta, komplexa och stilrena viner, men även druvor som Borrado das Moscas, Castelão Frances, Fernao Pires, Rabo de Ovelha samt Tinta Pinheira.

Sedan 2003 har ett flertal andra druvor tillåtits i DOC Bairrada som de nationella druvorna Touriga Nacional och Alfrocheiro men även en del internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah och Merlot.

Bairrada är en spännande vinregion belägen i centrala Portugal, känd för sin unika karaktär och högkvalitativa viner. Druvorna i Bairrada är odlade på kalkrika och leriga jordar, och regionen är känd för sina mousserande viner och de eleganta röda vinerna. Upptäck de unika smakerna från Bairrada och njut av dess viner.

Geografi – klimat och jordar

Bairrada ligger i centrala Portugal, söder om Porto. Regionen har ett maritimt klimat med svala nätter och varma dagar. Druvorna odlas på kalkrika och leriga jordar som ger en unik mineralitet till vinerna. Bairrada ligger också nära Atlanten, vilket påverkar klimatet och ger svala vindar som är viktiga för druvornas mognadsprocess.

Druvorna – Baga och mer

Den mest kända druvan som odlas i Bairrada är Baga, som ger karaktäristiska röda viner med hög syra och tanniner. Baga-druvan trivs på regionens kalkrika jordar och ger vinerna en unik mineralitet. Förutom Baga, odlas också andra druvsorter som Touriga Nacional, Alfrocheiro och Tinta Roriz. Dessa druvor används för att producera olika stilar av röda och vita viner, inklusive mousserande viner.

Vinerna – mousserande och röda

Bairrada är känt för sina mousserande viner av hög kvalitet, som framställs enligt den traditionella metoden med andra jäsning på flaskan. Dessa mousserande viner är friska och fruktiga, med en lätt mineralitet från regionens jordar. Bairrada är också känt för sina röda viner, som är eleganta och aromatiska, med hög syra och tanniner. Dessa viner har en lång livslängd och utvecklar komplexa smaker och dofter med åren.

Mat och vin – en perfekt matchning

Bairrada är känt för sin matkultur, med rätter som passar perfekt till regionens viner. Rostat gris, lokala ostar och fisk- och skaldjursrätter är exempel på maträtter som passar bra till Bairradas viner. De röda vinerna från Baga passar också bra till rätter med rött kött och vilt.

Frågor och svar

Vilken druva är mest känd i Bairrada?

Den mest kända druvan i Bairrada är Baga, som ger karaktäristiska röda viner med hög syra och tanniner.

Vad är Bairradas specialitet när det kommer till vin?

Bairrada är känt för sina högkvalitativa mousserande viner, som framställs enligt den traditionella metoden med andra jäsning på flaskan.