Bairrada DOC (portugisiska: Denominação de Origem Controlada) är en portugisisk vinregion med starkt brasilianskt inflytande. Regionen ligger i den västra delen av Beiras-provinsen mellan den bergiga Dão-regionen och de böljande atlantiska stränderna. Här råder ett milt, maritimt klimat med rikligt med nederbörd. Atlantens friska havsströmmar påverkar givetvis också klimatet mycket positivt.

Odlat vin har man gjort i Bairrada sedan 1000-talet då man blev oberoende från morernas herravälde, men det var först under 1600-talet som regionens goda viner fick stor uppmärksamhet av sjöfarare från hela världen. Även om en stor del av Bairrada-regionen är kuperad, odlas det mesta av vinet på platt mark som är indelad i mängder av små tomter. Jordmånen består som mest av lera, kalksten och sand.

Idag producerar man alla typer av viner, röda, vita och rosé.  På senare tid har intresset för regionens mousserande viner tagit fart, men man är främst känd för sina täta, mörkt röda och fruktiga viner som kan vara ganska rika på tanniner. Bairradas viner finns i en variation av vinstilar med mustiga aromer av het paprika och mörka, mogna frukter och bär.

De viktigaste druvorna i Bairrada-regionen inkluderar några läckra lokala druvor som den stora traditionella druvan Baga som gör eleganta, komplexa och stilrena viner, men även druvor som Borrado das Moscas, Castelão Frances, Fernao Pires, Rabo de Ovelha samt Tinta Pinheira.

Sedan 2003 har ett flertal andra druvor tillåtits i DOC Bairrada som de nationella druvorna Touriga Nacional och Alfrocheiro men även en del internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah och Merlot.