AVA Russian River Valley ligger mitt i det geografiska hjärtat av Sonoma County, nordväst om staden Healdsburg och är ett hjärtformat område som har ett ganska coolt klimat men inte kallt med varma dagstemperaturer när solen har gått upp. Appelationen tilldelades AVA-status 1983.

Geografin i RRV formades för miljontals år sedan av kollisioner mellan den nordamerikanska och Stillahavsplattan och utbrott av vulkaniska utlopp som deponerade vulkanisk aska över lager av eroderad berggrund. Detta skapade sandsten av lerjord som kallas ”Goldridge jord”.

AVA Russian River Valley är en av Kaliforniens mest framstående produktionsområden för druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Zinfandel. Detta var också appellation som satte standarden för hela Kalifornien och kanske även hela nya världens Pinot Noir och Chardonnay.

Förutom toppdruvorna odlar man även Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc och en liten mängd Syrah som passar för ett svalare klimat och egentligen är den druvan som får mest uppmärksamhet av entusiastiska vinuppsamlare. Pinot Gris och Gewürztraminer är också viktiga druvor i denna region.