AVA Russian River Valley ligger mitt i det geografiska hjärtat av Sonoma County, nordväst om staden Healdsburg och är ett hjärtformat område som har ett ganska coolt klimat men inte kallt med varma dagstemperaturer när solen har gått upp. Appelationen tilldelades AVA-status 1983.

Geografin i RRV formades för miljontals år sedan av kollisioner mellan den nordamerikanska och Stillahavsplattan och utbrott av vulkaniska utlopp som deponerade vulkanisk aska över lager av eroderad berggrund. Detta skapade sandsten av lerjord som kallas ”Goldridge jord”.

AVA Russian River Valley är en av Kaliforniens mest framstående produktionsområden för druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Zinfandel. Detta var också appellation som satte standarden för hela Kalifornien och kanske även hela nya världens Pinot Noir och Chardonnay.

Förutom toppdruvorna odlar man även Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc och en liten mängd Syrah som passar för ett svalare klimat och egentligen är den druvan som får mest uppmärksamhet av entusiastiska vinuppsamlare. Pinot Gris och Gewürztraminer är också viktiga druvor i denna region.

AVA Russian River Valley i norra Kalifornien är känt för sina kvalitetsviner från Chardonnay- och Pinot Noir-druvor. Med en varierad geografi och ett mildt klimat skapas unika smaker i regionens viner.

Geografi 

AVA Russian River Valley ligger i Sonoma County i norra Kalifornien. Området är ca 19 000 hektar och består av ett flertal sub-områden som alla har unika geografiska drag, såsom bergskedjor, floder och dalgångar. De sub-områden som sticker ut mest är Green Valley, Santa Rosa Plain och Sebastopol Hills. Green Valley är den kallaste och mest regniga sub-regionen, medan Santa Rosa Plain har en mer varierad topografi och jordmån.

Druvsorter

Chardonnay och Pinot Noir är de främsta druvsorterna i AVA Russian River Valley. Pinot Noir-druvorna trivs i den svala kustnära luften och ger eleganta viner med mjuka tanniner och fruktiga smaker av hallon, körsbär och jordgubbar. Chardonnay-druvorna är också vanliga i regionen och producerar viner med smaker av äpplen, citrus och rostade nötter. Andra druvsorter som odlas i området inkluderar Zinfandel, Syrah, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc.

Vinodling

Vinodling i AVA Russian River Valley är en konstform och kräver en kunnig och erfaren vinodlare. Regionens jordmån består främst av lera, sand och sten och druvorna odlas på höjder mellan 15 och 300 meter över havet. Vingårdarna är ofta små och familjeägda och använder sig ofta av hållbara odlingsmetoder för att bevara jordens naturliga kvaliteter.

Frågor och svar

Vilken är den mest regniga sub-regionen i AVA Russian River Valley?

– Green Valley.

Vilka är de främsta druvsorterna i AVA Russian River Valley?

– Chardonnay och Pinot Noir.

Vad är de vanligaste smakerna i Pinot Noir-viner från AVA Russian River Valley?

– Hallon, körsbär och jordgubbar.

Vilka andra druvsorter odlas i AVA Russian River Valley?

– Zinfandel, Syrah, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc.

Vilken typ av vinodling är vanlig i AVA Russian River Valley?

– Små familjeägda vingårdar som använder sig av hållbara odlingsmetoder för att bevara jordens naturliga kvaliteter.