Alba ligger i provinsen Cuneo och staden ansågs som en central punkt i detta kuperade område som kallas för Langhe, så känt för sin vita tryffel, sin kvalitetsviner och sina gastronomiska upplevelser, mat som är världsberömd som kastanjebrödet tortino di marroni eller rätter som Gallo al Barolo, kycklinggryta med Barolo. Alba har alltid varit ett mycket viktigt centrum för vin. Här finns nästan 300 vingårdar som producerar en rad dynamiska och läckra viner.

Albas viner är bland de mest kända i Italien – ja i hela världen, faktiskt – och vinerna är indelade i:

  • D.O.C. med druvorna Barbera, Dolcetto, Nebbiolo d’Alba, Roero och Verduno.
  • D.O.C.G. med druvorna Barbaresco, Barolo och Moscato.

Den populäraste druvan i Alba är onekligen Dolcetto, en druva som har både en lång och mycket välutvecklad tradition och som fick ursprungsbeteckningen 1974. Idag har druvan blivit så populär att den även odals i andra delar av Italien och även i andra vinländer.

En varierande jordmån som består av lera, sand eller kalksten hittar man i detta kuperade vinområde.

Alba, en liten stad belägen i regionen Piemonte i norra Italien, är en av de mest prestigefyllda vinområdena i Italien. Vinerna från Alba är kända för sin elegans och komplexitet, och druvorna odlas på sluttningarna av de omgivande kullarna.

Geografi

Alba är beläget i regionen Piemonte i norra Italien, omgivet av kullar och berg. Vinodlingar finns på sluttningarna runt staden, på höjder mellan 200 och 500 meter över havet. Detta ger en unik terroir som ger en perfekt balans mellan druvsorten och jordmånen.

Druvor

Druvorna som odlas i Alba är huvudsakligen Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Nebbiolo är den mest prestigefyllda druvan, som odlas på hög höjd för att få en perfekt balans mellan syra och tanniner. Barbera och Dolcetto odlas på lägre höjder och ger mer fruktiga viner.

Vinerna

Vinerna från Alba är kända för sin elegans och komplexitet. Barolo och Barbaresco är de mest kända vinerna från Alba, som båda är gjorda av Nebbiolo-druvan. Dessa viner har hög tanninhalt, vilket ger dem potential att åldras länge. Barbera-druvan används vanligtvis för att göra enklare och fruktiga viner, medan Dolcetto ger mjuka och fruktiga viner som är lätta att dricka.

Matparning

Vinerna från Alba passar bra ihop med mat, särskilt de som har starka smaker. De passar bra ihop med kött, särskilt rött kött, vilt och hårda ostar. Barolo och Barbaresco är perfekta att servera tillsammans med en rejäl köttstek, medan Barbera och Dolcetto passar bra till pastarätter, pizza och lättare kötträtter.

Frågor och svar om Alba

Vilken druva är mest känd från Alba?

– Nebbiolo är den mest prestigefyllda druvan som odlas i Alba.

Vilken typ av mat passar bäst ihop med vinerna från Alba?

– Vinerna från Alba passar bra ihop med mat med starka smaker, särskilt rött kött, vilt och hårda ostar.

Vilket är det mest kända vinet från Alba?

– Barolo och Barbaresco är de mest kända vinerna från Alba.

Vilka andra druvor odlas i Alba förutom Nebbiolo?

– Barbera och Dolcetto är andra druvor som odlas i Alba.

Varför är sluttningarna runt Alba bra för vinodling?

– Sluttningarna runt Alba ger en unik terroir som ger en perfekt balans mellan druvsorten och jordmånen.