Det franska ciderkollektivet Les Celliers Associés ligger i norra Bretagne, alldeles vid kusten och Engelska kanalen och således norr om Nantes i ett mycket vackert område som heter Côtes d’Armor i Pleudihen-sur-Rance. Här har man slagit sig ner på en 5 hektar stor tomt i dalen, alldeles vid floden Rance.

Det var 1953 som 12 äppelodlare från området beslutade att driva ett kollektiv med produktion och distribution av äpplen tillsammans och startade kollektiv ”Les Celliers Associés” i under parollen: demokrati, öppenhet, rättvisa, ansvar, solidaritet. Det är en kollektiv styrelse som bestämmer i alla strategiskt viktiga frågor som ekonomi, investeringar, producenternas ersättning, inköpspriset för äpplen m.m.

Man har kommit en bit på väg för idag har kooperativet 401 producenter/medlemmar och ett team på 102 fast anställda medarbetare.

Les Celliers Associés är en av Frankrikes största producenter inom cider som säljs i de flesta crêperier, stormarknader, restauranger och konditorier i Frankrike. Man exporterar ’ven till över 70 länder, inklusive USA och Japan, Kanada, Storbritannien, Europa, Ryssland …

Les Celliers Associés producerar cider av äpplen och päron amt många andra frukter och kollektivet är kvalitetscertifierade, ISO 9001, version 2000.

Faktaruta

Ägare:kollektivAntal hektar:5Produktfokus:ciderLand:Bretagne, FrankrikeGrundat:1953
Producer address: 24 Rue de Dinan, 22690 Pleudihen-sur-Rance, France