Toscana

Bland Italiens 20 vinregioner, har Toscana en lång vinhistoria som dateras tillbaka till 500-talet före Kristus då Etruskerna bosatte sig i området. Bland kullar, dalar, cypresser och olivlundar breder Toscana ut sina ändlösa vingårdar. Regionen gränsar till Ligurien och Umbrien. Det Tyrrenska havet ger regionen ett varmt medelhavsklimat med tempererad värme. Klimat är förstås en viktig faktor i denna region som producerar ikoniska och kultviner som Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano.

Toscana är Italiens tredje största vinregion och kommer på 8:e plats när det gäller produktionsvolym. Mer än 80 % av regionernas produktion är rött vin och Toscana är en av Europas mest kända och produktiva vinregioner och framställer vin i olika stilar. De flesta av regionens vingårdar finns på högre höjder, vilket är tur. Sangiovese är en druva som bara blir bättre av direkt solljus och sluttningarna ger en ökad variation i dygnstemperatur, så att druvorna får sina aromatiska egenskaper och en fin balans av socker och syra.

Medan Vernacciadruvan är grunden för det vita vinet, så framställs röda viner och rosé mestadels av Sangiovesedruvan som särskilt frodas på vinsluttningarna. Den röda Sangiovesedruvan lägger grunden för Toscanas bästa röda viner. Beroende på region går druvan även under namnet Brunello, Prugnolo Gentile och Morellino. Sangiovese finns även i Chianti tillsammans med druvorna Canaiolo, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon, men internationella druvsorter av Chardonnay och Sauvignon Blanc har gjort sitt intrång.

I Toscana samsas hundratals vingårdar och regionen har erhållit 30 DOC- och 7 av den högre DOCG–klassificeringen för sina viner och främst i vinområden som Brunella di Montalcino, Carmignano, Chianti, Bolgheri, Vernaccia de San Gimignano och Vino Nobile i Montepulciano.

Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner och har en lång historia av vinodling. Med sin fantastiska natur och vackra kullar är det en region som inte bara är känd för sina viner utan också för sin charmiga atmosfär.

Geografi

Toscana är beläget i centrala Italien och sträcker sig från Apenninerna i norr till kusten vid Medelhavet i söder. Vinodlingar finns i hela regionen, men de mest kända områdena är Chianti, Montalcino och Montepulciano.

Druvor

Sangiovese är den mest kända druvan i Toscana och används i många av regionens mest berömda viner, som Chianti Classico och Brunello di Montalcino. Andra viktiga druvor inkluderar Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Vinproduktion

Toscana är hem till många olika typer av viner, från lätta och fruktiga till fylliga och kraftfulla. De mest kända vinerna inkluderar Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och Super Tuscans.

Super Tuscans

Super Tuscans är en grupp av högkvalitativa viner som produceras i Toscana med användning av internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Dessa viner var inte ursprungligen skyddade av någon DOC eller DOCG-reglering, men har sedan dess blivit en officiell kategori av vin.

Frågor och svar om Toscana

Vilken druva är mest känd i Toscana?

Sangiovese är den mest kända druvan i Toscana och används i många av regionens mest berömda viner.

Vilka är de mest kända områdena i Toscana för vinodling?

Chianti, Montalcino och Montepulciano är de mest kända områdena i Toscana för vinodling.

Vad är Super Tuscans?

Super Tuscans är högkvalitativa viner som produceras i Toscana med användning av internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Vilket vin är Toscana mest känt för?

Toscana är mest känt för Chianti, men också för andra viner som Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Toscana?

Den bästa tiden att besöka Toscana är på våren eller hösten, när vädret är mildare och turisterna inte är lika många.