Toscana

Bland Italiens 20 vinregioner, har Toscana en lång vinhistoria som dateras tillbaka till 500-talet före Kristus då Etruskerna bosatte sig i området. Bland kullar, dalar, cypresser och olivlundar breder Toscana ut sina ändlösa vingårdar. Regionen gränsar till Ligurien och Umbrien. Det Tyrrenska havet ger regionen ett varmt medelhavsklimat med tempererad värme. Klimat är förstås en viktig faktor i denna region som producerar ikoniska och kultviner som Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano.

Toscana är Italiens tredje största vinregion och kommer på 8:e plats när det gäller produktionsvolym. Mer än 80 % av regionernas produktion är rött vin och Toscana är en av Europas mest kända och produktiva vinregioner och framställer vin i olika stilar. De flesta av regionens vingårdar finns på högre höjder, vilket är tur. Sangiovese är en druva som bara blir bättre av direkt solljus och sluttningarna ger en ökad variation i dygnstemperatur, så att druvorna får sina aromatiska egenskaper och en fin balans av socker och syra.

Medan Vernacciadruvan är grunden för det vita vinet, så framställs röda viner och rosé mestadels av Sangiovesedruvan som särskilt frodas på vinsluttningarna. Den röda Sangiovesedruvan lägger grunden för Toscanas bästa röda viner. Beroende på region går druvan även under namnet Brunello, Prugnolo Gentile och Morellino. Sangiovese finns även i Chianti tillsammans med druvorna Canaiolo, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon, men internationella druvsorter av Chardonnay och Sauvignon Blanc har gjort sitt intrång.

I Toscana samsas hundratals vingårdar och regionen har erhållit 30 DOC- och 7 av den högre DOCG–klassificeringen för sina viner och främst i vinområden som Brunella di Montalcino, Carmignano, Chianti, Bolgheri, Vernaccia de San Gimignano och Vino Nobile i Montepulciano.