Pfalz

Många exotiska växter kan odlas här på grund av det för breddgraden, gynnsamma klimatet. Det odlas inte bara Riesling utan många andra druvtyper förekommer på den mycket varierande jordmånen. Exempelvis trivs Spätburgunder riktigt bra här. Pfalz ligger norr om den mer kända vinregionen Alsace i Frankrike. Klimatet är likartat men vinerna skiljer sig en hel del åt även om man ex. använder samma Riesling. I Alsace har man stannat lite i sin utveckling och gör söta och koncentrerade viner utan riktigt samma finess. Klimatförändringen har gjort odlingsbetingelserna bättre i vissa delar. Mer sol och värme ger generellt mer socker och alkohol. I Pfalz hanterar man detta bättre och skapar idag mer balanserade och torra viner än i Alsace.

Vinerna i Pfalz är framförallt mer matvänliga med sin eleganta och torra struktur med bra syra. Pfalz har många framstående producenter som vunnit stor uppmärksamhet under senare år. Solen och värmen ger vinerna en kraftigare och fylligare stil så klimatförändringen har spelat området i händerna. Men det är viktigt att producenten tänker på detta och inte skapar obalanserade viner med för hög alkoholhalt och alltför koncentrerad frukt. De skickliga producenterna hanterar detta galant idag och många av dessa torra kvalitetsviner odlas även biodynamiskt vilket får anses vara en stor bedrift i detta nordliga klimat. Vinerna har en barock och fyllig stil med mycket kraft men med bibehållen elegans. Vinerna passar väl till vår skandinaviska gastronomi.

Upptäck Pfalz, Tysklands näst största vinregion, känd för sina fruktiga vita viner och läckra röda viner. Med sina gröna kullar, pittoreska byar och enastående vingårdar är Pfalz en plats du vill uppleva och utforska genom att smaka på dess utsökta viner.

Geografi

Pfalz, belägen i sydvästra Tyskland, är den näst största vinregionen i landet. Med en yta på cirka 23 500 hektar är det hem till cirka 5 000 vinodlare. Regionen sträcker sig längs floden Rhen och ligger mellan bergskedjan Pfälzer Wald i öster och Vogeserna i Frankrike i väster.

Druvor

Pfalz är känd för sina fruktiga vita viner som är gjorda av druvor som Riesling, Müller-Thurgau, Pinot Blanc och Pinot Gris. Regionen producerar också utmärkta röda viner gjorda av druvor som Pinot Noir, Dornfelder och Portugieser. Många vinmakare experimenterar med andra druvsorter, vilket leder till spännande nya viner.

Vinmakning

Vinmakningstraditionen i Pfalz sträcker sig tillbaka till romartiden. Vinmakare i regionen är kända för att använda modern teknologi och hållbara metoder för att producera viner av hög kvalitet. Många vinmakare väljer att använda spontanjästing istället för tillsatta jäststammar för att skapa unika och smakrika viner.

Frågor och svar om Pfalz

Vilken är den vanligaste druvan som används för att göra vita viner i Pfalz?

– Riesling är den mest odlade druvan i Pfalz och används för att göra de flesta av regionens vita viner.

Vilken druva används vanligtvis för att göra röda viner i Pfalz?

– Pinot Noir är den mest använda druvan för att göra röda viner i Pfalz.

Vilka är de största vinområdena i Pfalz?

– De största vinområdena i Pfalz är Mittelhaardt, Südliche Weinstraße och Deutsche Weinstraße.

Vilken är den högsta punkten i Pfälzer Wald?

– Berget Kalmit är den högsta punkten i Pfälzer Wald med en höjd på 672 meter över havet.

Vilka andra aktiviteter kan man göra i Pfalz förutom att besöka vingårdar?

– Pfalz är också känt för sina cykel- och vandringsleder, sin rika kultur och sitt utmärkta kök med specialiteter som Saumagen (grisfötter) och sparris.