Jura

Jura är Frankrikes minsta vinregion. Vingårdarna breder ut sig över 2100 ha, ungefär 0.3% av Frankrikes totala vingårdsareal. Här finns i huvudsak fyra geografiska apellationer: den regionala apellationen Côtes de Jura, samt Arbois och de mindre L ́Étoile & Château Chalon. Vad gäller vintyper så finns här även AOC-märkning för Vin Jaune (vin lagrat under jästtäcke), Vin de Paille (på torkade druvor), Crémant du Jura (mousserande) och Macvin du Jura (starkvin). Jura är namn på både en bergskedja, en geologisk period, ett franskt departement och på ett vindistrikt. Under den geologiska Juraperioden bildades således de kalkstensrika Jurabergen som är en grundförutsättning för de speciella Juravinerna. Så speciella, och långlivade, att man på etiketten till ett vin kan läsa: ”Det enda vin som kan sparas över fem generationer och njutas av den sjätte.” Arbois är Juras viktigaste appellation och omfattar ungefär 800 ha vinodlingar. Namnet har distriktet fått efter staden Arbois, regionens förtjusande vinhuvudstad, och vetenskapsmannen Louis Pasteurs hemstad. Här växte han upp och genomförde större delen av sitt arbete. I princip finns det två olika vinstilar i regionen, en modern frisk stil utan oxiderad karaktär, ofta från burgundiska druvsorter, medan den andra stilen är mer traditionell, med användning av lokala druvsorter och medvetet oxiderade viner. Jura ligger åtta mil öster om Bourgogne, men olikheterna vinerna emellan är ofta större än likheterna. Medan Bourgogne i hundratals år har mejslat ut standarden för hur vin ska smaka, så är Jura en speciell plats i vinvärlden i stort. Den skruvade släktingen till de mer välkända regionerna. Till skillnad från sherry är Vin Jaune dock inte ett starkvin.

Jura är en liten, men fascinerande vinregion belägen i östra Frankrike. Här odlas en mängd olika druvsorter och man är känd för sina unika och komplexa viner. Lär dig mer om denna spännande vinregion och upptäck vilka viner från Jura du bör prova nästa gång du är på jakt efter något annorlunda.

Geografi

Jura ligger i östra Frankrike, nära gränsen till Schweiz. Regionen ligger vid foten av Jura-bergen, som ger skydd åt vingårdarna från vind och kyla. Klimatet i Jura är kontinentalt, med varma somrar och kalla vintrar.

Druvsorter

I Jura odlas en mängd olika druvsorter, inklusive Savagnin, Chardonnay, Poulsard och Trousseau. Savagnin är den mest kända druvan i regionen och används för att producera Jura’s mest kända vin, vin jaune. Vinerna från Jura är kända för sin komplexitet och unika smakprofil, vilket delvis beror på användningen av den speciella florjästningen.

Vinproduktion

En unik aspekt av vinproduktionen i Jura är den användningen av florjästning. Detta är en jäsningsprocess som sker i kontakt med luft och ger vinet dess speciella smakprofil. Vinerna från Jura är ofta lagrade under lång tid på fat, vilket bidrar till deras komplexitet och djup.

Vilka viner att prova

Om du vill prova några av de mest kända vinerna från Jura, se till att testa vin jaune, en vin som lagras under minst sex år och har en intensiv smakprofil med nötiga och kryddiga toner. Andra viner att prova inkluderar den lätta och fruktiga Poulsard och den djärva och kryddiga Trousseau.

Frågor och svar om Jura

Vilken druva används vanligtvis för att göra Vin Jaune?

Savagnin.

Vad är florjästning?

En jäsningsprocess som sker i kontakt med luft och ger vinet dess speciella smakprofil.

Vilken är den mest kända druvan som odlas i Jura?

Savagnin.

Vilken är den lätta och fruktiga druvsorten som Jura är känd för?

Poulsard.

Vad är en annan känd druva som odlas i Jura, utöver Savagnin?

Trousseau.