Jura

Jura är Frankrikes minsta vinregion. Vingårdarna breder ut sig över 2100 ha, ungefär 0.3% av Frankrikes totala vingårdsareal. Här finns i huvudsak fyra geografiska apellationer: den regionala apellationen Côtes de Jura, samt Arbois och de mindre L ́Étoile & Château Chalon. Vad gäller vintyper så finns här även AOC-märkning för Vin Jaune (vin lagrat under jästtäcke), Vin de Paille (på torkade druvor), Crémant du Jura (mousserande) och Macvin du Jura (starkvin). Jura är namn på både en bergskedja, en geologisk period, ett franskt departement och på ett vindistrikt. Under den geologiska Juraperioden bildades således de kalkstensrika Jurabergen som är en grundförutsättning för de speciella Juravinerna. Så speciella, och långlivade, att man på etiketten till ett vin kan läsa: ”Det enda vin som kan sparas över fem generationer och njutas av den sjätte.” Arbois är Juras viktigaste appellation och omfattar ungefär 800 ha vinodlingar. Namnet har distriktet fått efter staden Arbois, regionens förtjusande vinhuvudstad, och vetenskapsmannen Louis Pasteurs hemstad. Här växte han upp och genomförde större delen av sitt arbete. I princip finns det två olika vinstilar i regionen, en modern frisk stil utan oxiderad karaktär, ofta från burgundiska druvsorter, medan den andra stilen är mer traditionell, med användning av lokala druvsorter och medvetet oxiderade viner. Jura ligger åtta mil öster om Bourgogne, men olikheterna vinerna emellan är ofta större än likheterna. Medan Bourgogne i hundratals år har mejslat ut standarden för hur vin ska smaka, så är Jura en speciell plats i vinvärlden i stort. Den skruvade släktingen till de mer välkända regionerna. Till skillnad från sherry är Vin Jaune dock inte ett starkvin.