Vinregionen Grave del Friuli eller DOP Friuli Grave med sina cirka 16 000 hektar ligger i den noröstra delen i Italien och sträcker sig från Alpernas fot till kusten vid Adriatiska havet. Området sträcker sig från Colli Orientali del Friuli DOC i öst till Veneto i väst.

Här i Friuli är det marken och det härliga, coola havsklimatet, ett mesokimat, som lägger grunden för de utmärkta vinerna som man producerat i området sedan romartiden. I norra delen är det kyligare och regnigare, i södra delen är det ett varmare, torrare klimat och den steniga, kalkstenrika jorden och det värmande ljuset druvorna mogna till fruktiga klasar.

Friuli Grave utmärker sig genom sina goda vita men även sin röda viner där man främst använder den lokala druvan Refosco som ger viner med bra struktur och som även åldras väl.

Friuli Grave är en vacker vinregion belägen i Italien som erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa viner. Med sin unika geografiska placering och en passionerad vinmakarkultur är det inte svårt att förstå varför vinerna från Friuli Grave är så eftertraktade. Läs vidare för att lära dig mer om denna spännande vinregion.

Geografi

Friuli Grave ligger i nordöstra Italien, strax öster om Venedig. Regionen är känd för sin unika geologi med stora mängder kalksten och grus, vilket ger vinerna en särskild mineralitet och fräschör. Friuli Grave är också omgiven av bergen i Alperna och Adriatiska havet, vilket ger ett speciellt mikroklimat som är idealiskt för vinodling.

Druvor i Friuli Grave

Vinerna från Friuli Grave är kända för sin elegans och fräschör, vilket beror på druvorna som används. De vanligaste druvorna i regionen är Pinot Grigio, Friulano, Sauvignon Blanc och Chardonnay för vita viner och Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon för röda viner. Vinmakarna i Friuli Grave är också kända för att experimentera med ovanliga druvsorter som Ribolla Gialla och Malvasia Istriana, vilket ger unika och spännande viner.

Friuli Grave’s vinproduktion

Friuli Grave har ett rykte om att producera högkvalitativa viner med låg avkastning per hektar. Vinodlarna i regionen lägger stor vikt vid att välja de bästa druvorna och att sköta dem på ett sätt som minimerar användningen av kemikalier och bevarar jorden. De flesta vinerna från Friuli Grave produceras som singelvinodlingar och används ofta som aperitif eller till lätta rätter.

Fem frågor och svar om Friuli Grave

Vilka druvor används för att göra vita viner från Friuli Grave?

– De vanligaste druvorna för vita viner från Friuli Grave är Pinot Grigio, Friulano, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Vilken typ av geologi är vanlig i Friuli Grave?

– Friuli Grave är känd för sin unika geologi med stora mängder kalksten och grus, vilket ger vinerna en särskild mineralitet och fräschör.

– Friuli Grave är känd för sin unika geologi med stora mängder kalksten och grus, vilket ger vinerna en särskild mineralitet och fräschör.

x– Ribolla Gialla och Malvasia Istriana är två ovanliga druvor som används i vinerna från Friuli Grave.

Vilken typ av mat passar bäst med vinerna från Friuli Grave?

– Vinerna från Friuli Grave passar bra till lätta rätter som fisk, skaldjur och grönsaker.

Varför är vinerna från Friuli Grave så eftertraktade?

– Vinerna från Friuli Grave är eftertraktade för sin elegans och fräschör som är resultatet av regionens unika geologi och druvor samt vinmakarnas expertis och passion för att produc