Champagne är världens mest kända mousserande vin. Bubblorna kommer av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa i flaskan. Det är bara mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne. Vinet är unikt på så sätt att klimatet är så svalt att druvorna knappt mognar. De gör att syrehalten är hög och vinet är väldigt friskt. Jordmånen är också unik med hög halt krita vilket gör att vinerna får sin speciella mineralkaraktär. Ett tredje inslag i kombinationen är de olika druvsorterna. De två blå pinot meunier och pinot noir samt den gröna chardonnay.

Champagne framställs enligt den traditionella metoden vilket innebär en andra jäsning på flaska. Lagringen med jästfällningen gör att många av vinerna får en igenkännande karaktär av rostat bröd. Champagne kännetecknas ofta av små men många bubblor, en brödighet, en kritig mineralton, citrusfrukter som citron och grapefrukt, och har högre syra och mer fyllighet än många andra mousserande viner. De flesta champagne är inte årgångsbetecknade, NV = Non Vintage, och de kallas för standardcuvéer. Standardcuvéen är en blandning av viner från flera årgångar och olika vingårdslägen – därmed kan vinet hålla samma karaktär från år till år. Vinerna måste lagras minst 18 mån på jästfällningen. De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även benämnd millésimé på franska. Vinerna måste lagras minst tre år med jästfällningen och håller därefter för ytterligare lagring. Många champagnehus framställer även en prestigecuvée, gjord av viner från de bästa åren och odlingslägena. I princip all champagne som framställs är vit, samtidigt som större delen av vinodlingarna upptas av blå druvor. För att undvika att de blå skalen krossas och färgar musten skördas druvorna för hand och pressas mycket varsamt. Roséchampagne tillverkas antingen genom att de blå skalen får macerera med musten en kort tid innan den pressas, eller genom att en mindre mängd stilla rött vin tillsätts före den andra alkoholjäsningen på butelj.

Champagne består av 5 områden inom vilka det finns totalt 17 grand crus och 43 premier crus. Montagne de Reims: Här odlas framför allt de blå druvorna pinot noir och pinot meunier. Nio vingårdar här är klassade som grand cru. Vallée de la Marne: Längs floden Marne odlas traditionellt de blå druvsorterna, med pinot meunier i spetsen. Chardonnay vinner dock mark. Två vingårdar är klassade som grand cru. Côte des Blancs: Som namnet antyder är detta ett område som huvudsakligen producerar vitt vin och chardonnay är i stort sett den enda odlade druvsorten. Sex vingårdar är klassade som grand cru. Côte de Sézanne: Är en förlängning av Côte des Blancs och även här domineras odlingarna av chardonnay.Côte des Bar: Detta område ligger faktiskt närmare Chablis än de klassiska odlingsområdena i Champagne, men druvsorten är pinot noir till 85 procent. På knappt 7 000 ha svarar den här för nära hälften av Champagnes totala pinot noirskörd.