De röda vinerna (2/3 av produktionen) är mörka, kraftfulla, tanninrika, och fulla med kryddor och frukt.  I smaken hittar man svarta vinbär, viol, kanel, vanilj, örtkryddor och ibland tryffel.  Huvudruvan är Mourvèdre (minst 50 %) utblandat med Syrah, Grenache, Cinsault och Carignan.  Bandol är faktiskt ett av de få ställen i Frankrike där varmklimatsdruvan Mourvèdre – år efter år – uppnår full mognad.  Trenden går mot högre andel Mouvèdre och/eller mot specialcuvéer baserade enbart på Mourvèdre. Bandol fick sin appellationsstatus 1941 och har Provence strängaste regler.  Mekanisk skörd är förbjuden och högsta skördeuttag är på 40 hl/ha.  Vindruvor från unga vinstockar får ingå i röda viner först från och med åttonde skörden, och de röda vinerna måste mogna minst 18 månader på fat.  Företrädesvis används stora gamla fat (sk foudres). Bandol är ett av de fräckare vinområdena och ligger längs en liten kustremsa invid medelhavskusten, bara cirka 30 minuters körning österut från Marseille. Ett vackert landskap med branta klippor och vingårdarna ligger ofta nära havet med vidunderlig utsikt.

I Bandol görs de röda vinerna främst på druvan Mourvèdre, en druva som normalt inte gör så mycket väsen av sig. Men här i Bandol ger druvan mäktiga, kraftiga viner som efter lite lagring utvecklas till ganska Bordeauxlika viner med toner av ceder, tobak och stall. Dessa viner är utmärkta för att drickas nu men kan med fördel lagras 5-7 år. Njut till smakrika kötträtter på nöt- eller lammkött.

Bandol är en av de mest prestigefyllda vinregionerna i Frankrike, belägen vid Medelhavskusten i södra Provence. Regionen är känd för sina kraftfulla, tanninrika och eleganta rödvinsviner gjorda på druvan mourvèdre, men också för sina friska och blommiga roséviner. Låt oss utforska mer om detta unika vinområde.

Geografi

Bandol är beläget i Provence längs den franska Rivieran. Regionen är kuperad och omgiven av kullar och dalar som skyddar vingårdarna från den salta Medelhavsluften. Klimatet i Bandol är varmt och torrt, med milda vintrar och långa, varma somrar som ger druvorna optimal mognad.

Druvor

Den främsta druvan som används i vinerna från Bandol är mourvèdre, som ger vinerna sin unika karaktär. Mourvèdre-druvan odlas i stora mängder i regionen, och ger vinerna en fyllighet och djup tanninstruktur som är särskilt kraftfull. Grenache och cinsault används också i viner från Bandol, men i mindre mängder.

Vinproduktion

Bandol producerar huvudsakligen röda viner, men också några roséviner och vita viner. Vinerna från Bandol är ofta kraftfulla och tanninrika med en djup färg. Rödvinerna från Bandol är kända för sin komplexitet, med smaker av mörka frukter, kryddor och lakrits, medan rosévinerna är lätta och fruktiga med toner av hallon och jordgubbar. De vita vinerna från Bandol är lätta och friska, med smaker av citrus och gröna äpplen.

Frågor och svar

Vilken druva är den mest använda i vinerna från Bandol?

– Mourvèdre är den främsta druvan som används i vinerna från Bandol.

Vilken typ av klimat finns det i Bandol?

– Bandol har ett varmt och torrt klimat med milda vintrar och långa, varma somrar.

Vilka smaker kan man förvänta sig av rödvinerna från Bandol?

– Rödvinerna från Bandol har komplexa smaker av mörka frukter, kryddor och lakrits.

Vilken typ av vin är Bandol mest känd för?

– Bandol är mest känt för sina kraftfulla och tanninrika rödviner gjorda på mourvèdre-druvan.

Vilka andra druvor används i vinerna från Bandol?

– Grenache och cinsault används också i mindre mängder i vinerna från Bandol.