
De röda vinerna (2/3 av produktionen) är mörka, kraftfulla, tanninrika, och fulla med kryddor och frukt. I smaken hittar man svarta vinbär, viol, kanel, vanilj, örtkryddor och ibland tryffel. Huvudruvan är Mourvèdre (minst 50 %) utblandat med Syrah, Grenache, Cinsault och Carignan. Bandol är faktiskt ett av de få ställen i Frankrike där varmklimatsdruvan Mourvèdre – år efter år – uppnår full mognad. Trenden går mot högre andel Mouvèdre och/eller mot specialcuvéer baserade enbart på Mourvèdre. Bandol fick sin appellationsstatus 1941 och har Provence strängaste regler. Mekanisk skörd är förbjuden och högsta skördeuttag är på 40 hl/ha. Vindruvor från unga vinstockar får ingå i röda viner först från och med åttonde skörden, och de röda vinerna måste mogna minst 18 månader på fat. Företrädesvis används stora gamla fat (sk foudres). Bandol är ett av de fräckare vinområdena och ligger längs en liten kustremsa invid medelhavskusten, bara cirka 30 minuters körning österut från Marseille. Ett vackert landskap med branta klippor och vingårdarna ligger ofta nära havet med vidunderlig utsikt.
I Bandol görs de röda vinerna främst på druvan Mourvèdre, en druva som normalt inte gör så mycket väsen av sig. Men här i Bandol ger druvan mäktiga, kraftiga viner som efter lite lagring utvecklas till ganska Bordeauxlika viner med toner av ceder, tobak och stall. Dessa viner är utmärkta för att drickas nu men kan med fördel lagras 5-7 år. Njut till smakrika kötträtter på nöt- eller lammkött.
[social_warfare]