Alentejo

Alentejo har en unik vinhistoria. Då man hittat gamla keramikkrukor, vindruvor samt vinpressar kan man anta att romarna tog med sig vinstockar så tidigt som 30 år före Kristus. Därefter uppmuntrade kyrka och krona regionens vinproduktion. Man tvingade folk att odla vin, så att man efter några år kunde få en viss del av vinet som skatt. Portugal är också känt för sina små odlingar av korkek och man använder gärna kork istället för skruvkork.

Alentejo har ett otroligt torrt klimat med vinodlingar på böljande slätter med en skyddande bergskedja som gränsar mot Spanien. Jordmånen varierar med skiffer, rosa marmor, granit, kalksten ofta på ett skikt av lera. Det glest befolkade Alentejo är en av de främsta vinregionen i det centrala Portugal med 8 delregioner: Portalegre, Borba, Évora, Redondo, Reguengos, Granja-Amareleja, Vindigueira och Moura och man framställer i första hand röda viner.  Den högsta kvalitetsbeteckningen är Alentejo DOC. Dessa viner görs av druvor som de inhemska Aragonez, Temoprenillo, Castelao samt Trincadeira. Den unika och moderna vinframställningen i regionen präglas idag mycket av franska druvor som Syrah och Cabernet Sauvignon. Många viner består en kombination av olika druvor. Allt vin går inte på export. De röda, rika och fruktiga vinerna dricks gärna på hemmaplan. Vita viner har det svårare i detta varma klimat, men några vita kvalitetsviner produceras som till exempel Antão Vaz, som är stjärnan bland de vita vinerna.

Alentejo har upplevt en vinrenässans under de senaste decennierna med en produktion som tidigare dominerades främst av statsstödda kooperativ, men idag är det oberoende vingårdar som med EU-stöd står för den största produktionen och erbjuder några av de bästa vinerna från Gamla Världens Viner.

Upptäck Alentejo, Portugals största vinregion som har lockat vinentusiaster från hela världen med sin spännande vinproduktion och vackra landskap. Med en rik kulturhistoria och unika druvsorter skapar Alentejo några av de mest prisvärda vinerna i Europa.

Geografi

Beläget i södra Portugal är Alentejo en stor region som täcker en femtedel av landets totala yta. Området är känd för sin vackra och varierade natur, med kullar, slätter och floder som sträcker sig genom regionen. Det varma och torra klimatet i Alentejo, med långa solskenstimmar och kyliga nätter, skapar idealiska förhållanden för druvodling och vinproduktion.

Druvor

Alentejo har en rik mångfald av inhemska druvsorter som är unika för regionen, inklusive Aragonês, Antão Vaz och Arinto. Dessa druvor ger viner med en unik smakprofil och karaktär som är speciell för Alentejo. Regionen odlar också internationella druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot, som tillsammans med de inhemska druvorna skapar en spännande blandning av viner.

Vinet

Alentejo är känd för sin kraftfulla och robusta röda viner, men regionen producerar också vita och roséviner av hög kvalitet. De röda vinerna kännetecknas av en djup färg, intensiv fruktighet och mjuka tanniner. Vita och roséviner från Alentejo är oftast friska och fruktiga med en behaglig syrlighet. Alentejo-viner är utmärkta att njuta av unga, men kan också lagras för att utveckla mer komplexa smaker.

Frågor och svar om Alentejo

Vilka druvor är vanligast i Alentejo-viner?

Aragonês, Antão Vaz och Arinto är vanliga inhemska druvor, men regionen odlar också internationella druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Vad är typiskt för Alentejo-viner?

De röda vinerna är kraftfulla och robusta med en djup färg, intensiv fruktighet och mjuka tanniner. Vita och roséviner är oftast friska och fruktiga med en behaglig syrlighet.

Vilken är den största vinregionen i Portugal?

Alentejo är Portugals största vinregion.

Var är Alentejo beläget?

Alentejo ligger i södra Portugal och täcker en femtedel av landets totala yta.

Vilket klimat råder i Alentejo?

Klimatet i Alentejo är varmt och torrt med långa solskenstimmar och kyliga nätter, vilket skapar idealiska förhållanden för druvodling och vinproduktion.