unique wines from great producers

Alentejo

Alentejo har en unik vinhistoria. Då man hittat gamla keramikkrukor, vindruvor samt vinpressar kan man anta att romarna tog med sig vinstockar så tidigt som 30 år före Kristus. Därefter uppmuntrade kyrka och krona regionens vinproduktion. Man tvingade folk att odla vin, så att man efter några år kunde få en viss del av vinet som skatt. Portugal är också känt för sina små odlingar av korkek och man använder gärna kork istället för skruvkork.

Alentejo har ett otroligt torrt klimat med vinodlingar på böljande slätter med en skyddande bergskedja som gränsar mot Spanien. Jordmånen varierar med skiffer, rosa marmor, granit, kalksten ofta på ett skikt av lera. Det glest befolkade Alentejo är en av de främsta vinregionen i det centrala Portugal med 8 delregioner: Portalegre, Borba, Évora, Redondo, Reguengos, Granja-Amareleja, Vindigueira och Moura och man framställer i första hand röda viner.  Den högsta kvalitetsbeteckningen är Alentejo DOC. Dessa viner görs av druvor som de inhemska Aragonez, Temoprenillo, Castelao samt Trincadeira. Den unika och moderna vinframställningen i regionen präglas idag mycket av franska druvor som Syrah och Cabernet Sauvignon. Många viner består en kombination av olika druvor. Allt vin går inte på export. De röda, rika och fruktiga vinerna dricks gärna på hemmaplan. Vita viner har det svårare i detta varma klimat, men några vita kvalitetsviner produceras som till exempel Antão Vaz, som är stjärnan bland de vita vinerna.

Alentejo har upplevt en vinrenässans under de senaste decennierna med en produktion som tidigare dominerades främst av statsstödda kooperativ, men idag är det oberoende vingårdar som med EU-stöd står för den största produktionen och erbjuder några av de bästa vinerna från Gamla Världens Viner.

[social_warfare]

Concealed Wines Sweden

Concealed Wines AB (556770-1585).
Bo Bergmans gata 14, 115 50
Stockholm, Sweden
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.com

Concealed Wines Norway

Concealed Wines NUF (996 166 651).
Ulvenveien 88 c/o Krogsvold Smith,
0581 Oslo, Norway
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.no

Concealed Wines Finland

Concealed Wines OY (2506194-2).
Närpesvägen 25 c/o Best bokföring ,
64200 Närpes, Finland
Telefon: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.fi