Vigneti Le Monde ligger i den välkända Grave del Friuli regionen som sträcker sig från Alpernas fot till Adriatiska havet. Det här är ett område med en lång vintradition och egendomens ursprung dateras till början av 1700-talet. Idag är vingården det enda lantliga huset från denna period som fortfarande är i drift i området.

2008 tog Alex Maccan över vingården och renoverade dess historiska villa samt byggde ett vineri. Sedan dess har producenten blivit kritikerrosad för sina naturliga, högkvalitativa och karaktäristiska Friuli-viner. Ett konstant miljöengagemang är kärnan i allt som Vigneti Le Monde gör där motto som råder är: Om vi tar hand om jorden, så tar den hand om oss. Ett ansvarsfullt jordbruk och högkvalitativa viner går hand i hand.

Vigneti Le Monde producerar röda, vita och mousserande viner och odlar en mångfald av druvor. Förutom de lokala druvorna Refosco, Friulano och Ribolla Gialla använder man även mer traditionella vitis vinifera druvor.

Jordmånen, skyddad av Alperna i nordost och svalkande vindar från Adriatiska havet, kombinerat med långa dagar av strålande solsken förstärker druvornas komplexitet och rikedom och förlänger vinets livslängd.

Faktaruta

Producent:Vigneti Le MondeVinmakare:Giovanni RuzzeneÄgare:Alex MaccanAntal hektar:70 haProduktfokus:White Wine, Red WineLand:Grave del Friuli, ItalienGrundat:2008
Producer address: Via Giuseppe Garibaldi, 2, 33080 Prata di Pordenone, PN, Italien