Chateau Menota är en familjeägd vingård belägen i hjärtat av Bordeaux i Graves Supérieures. Graves är den enda regionen i Bordeaux som är känd för sina viner i alla kategorier av regionspecifika vintyper: röda, torra vita och söta viner. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet och ett fokus på hållbar vinodling producerar de högkvalitativa viner som visar upp regionens karaktär och terroir.

Historia och tradition

Château Menota vingård är en av de äldsta i regionen Sauternes och den medeltida slottsbyggnaden med sina låga uthus och höga och spetsiga torn skänker en unik silhuett till området Graves Supérieures, där egendomen ligger. Slottet har anor från 1700-talet och har varit i samma familjs ägo i flera generationer. Med stor respekt för tradition och kvalitet har de genom åren utvecklat en expertis inom vinodling och vinmakning som lyser igenom i deras viner.

Vinodling och hållbarhet

På Château Menota är hållbarhet en viktig del av deras verksamhet. De använder sig av ekologiska och biodynamiska principer i sin vinodling och producerar vin på ett sådant sätt att det minimerar deras miljöpåverkan. Deras viner är inte bara goda utan också hållbara.

Viner

Château Menota producerar flera olika viner som visar upp regionens karaktär och terroir. Deras röda viner är fruktiga och strukturerade medan de vita vinerna är friska och livliga. De har även ett urval av roséviner och dessertviner.

Vilka druvsorter odlas på Château Menota?

Château Menota odlar huvudsakligen Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, men även Petit Verdot och Malbec. 

Hur länge lagras deras röda viner på ekfat?

Deras röda viner lagras på ekfat i upp till 18 månader för att ge dem en mjukare och mer komplex smakprofil. 

Vilken är deras mest kända produkt?

Château Menotas Grand Vin Rouge är deras mest kända produkt och är en blend av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Har Château Menota någon vingård utanför Bordeaux?

Nej, Château Menota är enbart belägen i Bordeaux-regionen.

Kan man besöka Château Menotas vingård för en vinprovning?

Ja, Château Menota erbjuder vinprovningar på plats men det rekommenderas att boka i förväg.

Faktaruta

Producent:Château MenotaProduktfokus:Dessert WineLand:Bordeaux, Frankrike
Producer address: 2 Menota, 33720 Barsac, France