Det var 2013, för bara 5 år sedan, som Simon och Nicki Nicholas lämnade sitt stressiga liv i Auckland bakom sig för att slå sig ner på landsbygden i Riwaka för att förverkliga sin dröm om att tillverka gott öl. Man öppnade sitt hantverksbryggeri Hop Federation för att tillverka snygga och goda öl med lite substans. Bryggeriet ligger i Riwaka, i södra delen av Nya Zeeland alldeles i närheten av havet och omgiven av humle- och fruktplantager. Det första ölet sålde 2013, så detta är ett ungt bryggeri med stor entusiasm för hantverksöl. Råvaran, Riwaka-humlen, växer lokalt på platsen och många menar att det är den bästa hops man kan få i Nya Zeeland. Malt tar man in från hela Nya Zeeland.

Bra smaklökar för att göra öl hade man med sig. Simon var bryggmästare vid Hallertau i Auckland och har lång erfarenhet från dryckesbranschen bland annat från Glengarry Wines. Simons fru, Nicki, ansvarar för marknadsföring och försäljning.

Idag är an ett sammansvetsat team tillsammans med några ölentusiaster, Gareth som sköter logistiken på lagret, Dean som arbetar med utveckling vid sidan om Simon, Jonas, som tar hand om kunderna på plats med exempelvis provsmakningar.

Hop Federation har ett brett utbud av öl, hela 32 olika ölsorter med ett gäng harmoniska ales som kärnområdet.  Man tillverkar ett regelbundet utbud av nio öl, men kompletterar vid behov exempelvis med olika IPAs, lager, pils, saison, american brown ale och stout.

Faktaruta

Producent:Hop Federation BreweryÄgare:Simon och Nicki NicholasProduktfokus:ölLand:Nya ZealandGrundat:2013Årsproduktion:1 200 liter ml
Producer address: Victoria Court, 17-21 Ashford Rd, Maidstone ME14 5FA, Vereinigtes Königreich