På 15 hektar i södra utkanten av Montagne Noire i Minervois-regionen i Languedoc, omgiven av lummig skog ligger Hegarty Chamans, en familjeägd vingård i Montaigne Noires södra utkik i Minervoisregionen i Languedoc.

Här har man en egen jordbruksfilosofi, baserad helt på organisk och biodynamiska principer och vingården är EcoCert och Demeter certifierad sedan 2010. Vingården ägs av Sir John Hegarty och Philippa Crane. Till sin hjälp har man en konsult och oenolog, Olivier Merieux samt två biodynamiska konsulter, Pierre and Vincent Masson. Vinmakare är Jessica Servet.

När vingården vilar efter skörden klipps gräset ner mellan vinstockarna och ger på så sätt ett naturligt gödningsmedel. Man odlar druvorna med biodynamiska metoder och ser vingården som en helhet för att uppnå balans och ett bra förhållande mellan jorden, vegetationen, bina och rytmen i universum. Man handskördar druvorna och använder sällan maskiner för att undvika skadliga effekter som kan påverka jorden.

Man komposterar med organisk gödsel och biodynamiska preparat som, när de sprids på jorden, uppmuntrar ett rikt mikrobiellt liv som i sin tur ger upphov till vinstockarna. Hr arbetar man efter den biodynamiska sådd- och planteringskalendern, vilket inte bara ger en förbättring av viner och druvor men gör dem även resistenta mot sjukdomar. Man framställer täta, livliga och friska viner. Röda vindruvor är från 8-60 år gamla och de vita är omkring 25 år.

Faktaruta

Producent:Hegarty ChamansVinmakare:Jessica ServetÄgare:Sir John Hegarty och Philippa CraneAntal hektar:15 haProduktfokus:vitt vinLand:Frankrike, LanguedocGrundat:2002
Producer address: Chamans, 11160 Trausse, Frankreich