Vinfamiljen Grimaldis historia har sina rötter i Langhe, i Valle Talloria,  och från början av 1800-talet. Då växte det redan vinstockar i området och varje gård hade förutom vindruvor även en ladugård med prestigefylld nätkreatur, den kända Fassona Piemontese.

Farfar Giuseppe odlade utmärkta Dolcetto druvor, de största druvorna i hela Diano d’Alba, som han alltid körde till marknaden, där de lokala vinmakarna köade för att köpa druvorna. Under mer än ett sekel av arbetet i vingårdarna, i nära kontakt med marken och vinstockarna, har Grimaldis lärt sig att känna igen de lämpligaste områdena för varje typ av vinstockar, kunskap som de har använt genom att plantera de bästa sorterna för jorden , höjd, mikroklimat och orientering.

Det var i början av 1950-talet att de första årgångarna av Barolo och Barbaresco buteljerades, viner som fortfarande ligger på topp i sortimentet och viner som är typiska för dessa appellationer.

Idag är vinfamiljen en av de största vingårdarna i området med hela 8 kända vingårdar och Luigino Grimaldi och hans söner producerar viner inom Diano D’Alba med ett brett sortiment av typiska viner, ett direkt uttryck för de extraordinära druvvarianter som finns här och inte minst för den unika terroiren, som finns på UNESCO:s världsarvslista.

Faktaruta

Producent:Grimaldi Luigino & C. s.n.c.Vinmakare:Grimaldi LuiginoÄgare:Grimaldi LuiginoAntal hektar:30Produktfokus:vinLand:Italien, PiemonteGrundat:1930
Producer address: Grimaldi Luigino & C. Snc, 1 v. Groppone, Diano d'Alba, Province of Cuneo, Italy