Gapsted Wines Cellar Door är en av Nordöstra Victorias mest livliga turistmål och precis här ligger också vingården Gapsted Wines cirka fem minuter från Myrtleford i Alpine Valley i Victoria.

Mer än 25 coola viner kan provsmakas av druvorna nämligen Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Gapsted Wines har odlingar i King Valley men även i Alpine Valley och vingården grundades av sju vinfamiljer 1996. Det var Shayne Cunningham, John Cavedon, Pat och Kevin Murtagh, Bailey-familjen, Jim Moularadellis, Bill Moularadellis och Richard Carson som startade ett litet vinkooperativ skulle man kunna säga och tog beslutet att odla viner under mottot ”Att tillverka förträffliga och kvalitativa viner, men kompromisslöst”. Målet var att producera fantastiska och aromatiska vita viner och eleganta, komplexa rödviner. Vingårdsplatserna valdes för de fantastiska alpina vyerna och närheten till regionens absolut bästa och gynnsammaste klimat för att odla frukt.

Alpine Valley är det nordligaste vindistriktet i vad man kallar för High Country Wine Regions som består av sex vinregioner: Alpine Valleys, Beechworth, Glenrowan, King Valley, Rutherglen och Upper Goulburn. Området varierar från mjuka sluttningar till låga slätter och en del höga fjäll, där man åker skidor. Här finns flera familjevingårdar som sedan generationer producerar en mångfald av olika viner i flera olika vinstilar. Det är svalt i Alpine Valley, precis som i pittoreska King Valley, som ligger alldeles bredvid, eftersom soltimmarna är begränsade vilket i sin tur påverkar förutsättningarna för en sen skörd.

King Valley ligger i nordöstra Victoria och jäms med floden King River. Området sträcker sig i norr kring Milawa och Moyhu och ner till delar i söder med bergstoppar på ungefär 800 meter. Den bördiga jorden består mest av röd lera och har en bra struktur. Nere i själva dalen så råder lite varmare temperaturer än på de svala bergssluttningarna. Och kanske är det därför som King Valley har ett stort utbud av italienska vinstilar, från mousserande till stilla viner. I området finns till exempel druvor som bland andra Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Pinot Grigio, Pinot Gris, Prosecco, Pinot Noir och Vermentino … bara för att nämna några druvor som växer här.

2001 byggde Gapsted Wines källaren och provningsrummet Gapsted Wines Cellar Door, som de senaste åren fått en hel del utmärkelser bland annat som ’Best Alpine Winery’ sex år i rad och ett pris från Victorian Tourism Awards för ’Best Winery Cellar Door’.

Även vinerna är renommerade och haft mycket framgång både på hemmaplan och internationellt och har vunnit 26 fantastiska vintroféer och 83 guldmedaljer i olika tävlingar.

Idag har Gapsted Wines 55 anställda och 15 säsongsanställda som arbetar på vingården. 2016 producerade man 1,85 miljoner liter vin och idag exporterar man till 9 länder, däribland China, Sverige, Norge och Storbritannien.

Faktaruta

Producent:Gapsted WineVinmakare:Shayne Cunningham & John CavedonÄgare:Shayne Cunningham & John CavedonProduktfokus:VinLand:AustralienGrundat:1996Årsproduktion:1 850 000 ml
Producer address: 3897 Great Alpine Road, Gapsted Victoria 3737, Australia