I Clavesana i Langhe distriktet i Piemonte hittar vi familjeproducenten Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia med vingårdar belägna i Conzia. Familjen har tillverkat vin sedan 1700-talet då Gallo Giuseppe ägde den första bondgården i Conzietta och sedan flyttade verksamheten till Clavesana. Då blev vinfamiljen den främsta vintillverkaren i Clavesana då man odlade på cirka hälften av den kommunala ytan.

På etiketten finns Conzias logotyp som är ett familjevapen med oxhuvud samt ordet ”Bueta” under, ett ord som kännetecknar dialekten i Piemonte och som kan härledas till anfadern Gallo Giuseppe och som är symbol för oxarna som arbetade på vingårdarna.

Idag är Fabrizio Fabiani ägare till vingården och hans företag Fabrizio Fabiani Of Azienda Conzia är en populär producent av Dolcettovin för att producera Dogliani Superiore. Fabio tillverkar viner med en stor personlighet och är mån om att särskilja sig från andra producenter. Han arbetar med båda druvorna, Dolcetto and Nebbiolo och producerar även grappa.

2016 har varit en bra årgång för Conzia då det inte enbart var duktigt och hett på sommaren utan man hade även lite regn som borgade för en bra mogen druva.

Faktaruta

Producent:Fabrizio Fabiani Of Azienda ConziaVinmakare:Fabrizio FabianiÄgare:Fabrizio FabianiAntal hektar:13Produktfokus:rött vinLand:Italien, PiemonteGrundat:1750
Producer address: 3 Regione Conzia, Clavesana, CN 12060, Italien