Domaine du Petit-Métris – eleganta viner från Loire

Domaine du Petit-Métris är en familjeägd vingård som ligger i hjärtat av Loiredalen i Frankrike. Sedan 1700-talet har familjen Gallée odlat druvor på gården och idag producerar de högkvalitativa viner som är kända för sin elegans och komplexitet.

Historia och vinmakning

Gården är belägen i byn Brissac-Quincé och består av 28 hektar mark med olika terroir, inklusive kalkstensjordar och lerjordar. Vinmakningen på Domaine du Petit-Métris är baserad på en kombination av traditionella och moderna metoder. Druvorna skördas för hand och sorteras noggrant för att säkerställa högsta kvalitet. Sedan jäses vinerna på naturliga jäststammar och lagras på ekfat för att ge en subtil ekton till vinet.

Sortiment

Gården är mest känd för sina vita viner, särskilt Savennières-appellationen som produceras från druvsorten Chenin Blanc. Dessa viner är friska och fruktiga med en tydlig mineralitet och kan lagras i flera år. Andra vita viner som produceras på gården är Anjou Blanc och Coteaux du Layon. De röda vinerna är också av hög kvalitet och tillverkas främst av druvsorterna Cabernet Franc och Grolleau.

Hållbarhet

Domaine du Petit-Métris har ett starkt engagemang för hållbarhet och använder en rad miljövänliga metoder för att odla druvorna. De använder till exempel organisk gödsel och naturliga metoder för skadedjursbekämpning för att skydda miljön och samtidigt producera högkvalitativa druvor.

Vilken druva används huvudsakligen för att producera Savennières-viner?

Savennières-viner produceras huvudsakligen från druvsorten Chenin Blanc.

Vilken typ av jordar finns på Domaine du Petit-Métris?

Gården har olika terroir, inklusive kalkstensjordar och lerjordar.

Använder Domaine du Petit-Métris miljövänliga metoder för att odla druvorna?

Ja, gården använder organisk gödsel och naturliga metoder för skadedjursbekämpning för att skydda miljön och samtidigt producera högkvalitativa druvor.

Vilka andra viner producerar Domaine du Petit-Métris utöver Savennières?

Gården producerar också andra vita viner som Anjou Blanc och Coteaux du Layon samt röda viner gjorda av Cabernet Franc och Grolleau.

Var är Domaine du Petit-Métris beläget?

Gården är belägen i byn Brissac-Quincé i Loiredalen, Frankrike.

Faktaruta

Producent:Domaine du Petit-MetrisÄgare:Famille RenouAntal hektar:40 haProduktfokus:White Wine, Red Wine, Sparkling WineLand:Frankrike, LoireGrundat:1991
Producer address: 13 Chem. des Treize Vents, 49190 Val-du-Layon, Frankreich