Château de Vimont tillhör och drivs av Don Bosco Institutet i, ett stort medicinskt-socialt institut i regionen. Gården sysselsätter omkring 45 personer med funktionsnedsättning som arbetar med stor passion för att producera högkvalitativa viner. Till deras hjälp har de 3 expertinstruktörer (oenologer) Under hela året jobbar de sida vid sida för att förmedla sin kunskap, alls såsom beskärning, skörd och vinifiering görs tillsammans.

Vingården sträcker sig över 16 hektar vinstockar på den vänstra stranden av floden Garonne i hjärtat av Graves ”på Portets platå”. Detta terroir vilar på grusiga kullar som mestadels består av grus, småsten, grov sand blandad med silt, vilande på ett lager av lerkalksten. De mjuka sluttningarna gynnar den naturliga dräneringen mot Garonne. Man producerar viner i appellationerna Graves och Bordeaux Supérieur. De röda vinerna görs på Merlot, Cabernet Sauvignon och Malbec. De vita vinerna kommer från Sémillon och Sauvignon Blanc.

Château de Vimont har åtagit sig att producera viner som speglar terroiren och dess värderingar. Gården är HVE (High Environmental Value) certifierad och drivs med största respekt för miljön och den biologiska mångfalden. Château de Vimont representerar en ny sorts social vingård; varken ekologisk eller Fairtrade, men dessa viner uppmuntrar nya sätt att tänka på hur näringslivet och samhället kan dra nytta av denna hållbara modell.

Faktaruta

Producent:Château de VimontLand:Bordeaux, FrankrikeGrundat:1905Anual production:90 000 liters ml