Château de Vimont – en historisk vingård i Bordeaux

Château de Vimont tillhör och drivs av Institutet Don Bosco, ett stort medicinskt-socialt institut i regionen. Gården sysselsätter omkring 45 personer med funktionsnedsättning som arbetar med stor passion för att producera högkvalitativa viner. Till deras hjälp har de 3 expert instruktörer (oenologer). Under hela året jobbar de sida vid sida för att förmedla sin kunskap och beskärning, skörd och vinifiering görs tillsammans.

Klimatet och vinerna 

Vingården sträcker sig över 16 hektar vinstockar på den vänstra stranden av floden Garonne i hjärtat av Graves ”på Portets platå”. Detta terroir vilar på grusiga kullar som mestadels består av grus, småsten, grov sand blandad med silt, vilande på ett lager av lera och kalksten. De mjuka sluttningarna gynnar den naturliga dräneringen mot Garonne. Man producerar viner i appellationerna Graves och Bordeaux Supérieur. De röda vinerna görs på Merlot, Cabernet Sauvignon och Malbec.  Dessa druvor ger vinerna från Château de Vimont en elegant smakprofil med toner av mörka bär och kryddor. De vita vinerna kommer från Sémillon och Sauvignon Blanc.

Château de Vimont’s hållbarhetstänk

Château de Vimont har åtagit sig att producera viner som speglar terroiren och dess värderingar. Gården är HVE (High Environmental Value) certifierad och drivs med största respekt för miljön och den biologiska mångfalden. Château de Vimont representerar en ny sorts social vingård; varken ekologisk eller Fairtrade, men dessa viner uppmuntrar nya sätt att tänka på hur näringslivet och samhället kan dra nytta av denna hållbara modell.

Frågor och svar

Vilka druvsorter odlar Château de Vimont?

– Château de Vimont odlar främst druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Vad är klimatet på Château de Vimont?

– Château de Vimont ligger i en region med ett mild klimat.

– Vilken typ av vin är Château de Vimont? Château de Vimont är en rödvin med mjuk och elegant smakprofil med toner av svarta vinbär, lakrits och kryddor. Använder Château de Vimont naturliga gödningsmedel?

Ja, Château de Vimont använder endast naturliga gödningsmedel för att uppnå högsta kvalitet.

Vad är certifierat på Château de Vimont?

– Château de Vimonts produktion är certifierad för hållbarhet

Faktaruta

Producent:Château de VimontLand:Bordeaux, FrankrikeGrundat:1905Anual production:90 000 ml