Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois är en vingård i Jura, Frankrike, som har en lång tradition av att göra viner på lokala druvor. Här kombineras gamla tekniker med moderna metoder för att skapa unika och karaktärsfulla viner som uttrycker regionens terroir på bästa sätt.

Geografi och historia

Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois ligger i hjärtat av Jura, en region som länge har varit känd för sina ovanliga viner och lokala druvor. Vinmakarna på gården har en stor respekt för områdets unika terroir och använder sig av gamla tekniker för att låta druvorna uttrycka sin fulla potential. Gården har en lång historia, som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet, och har alltid varit fokuserad på att göra kvalitetsviner.

Druvor och vinmakning

Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois är specialiserad på att göra viner på lokala druvor som Savagnin, Trousseau och Poulsard. Dessa druvor ger unika smaker och karaktärer som bara kan hittas i Jura. Vinmakarna använder sig av gamla tekniker, som lång lagring på fat och ouillé-metoden (toppning av fat med vin för att förhindra oxidativ lagring), för att skapa viner som är uttrycksfulla och balanserade. Resultatet är unika viner med karaktärer av nötter, frukt och mineraler.

Vinerna

Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois erbjuder en bred portfölj av viner, inklusive vita, röda och roséviner samt mousserande viner. Varje vin är unikt och uttrycker sin terroir på bästa sätt. En av de mest kända vinerna från gården är Savagnin, som är en lokalt druva och anses vara en av de finaste druvorna i Jura. Druvan ger ett vin med en uttalad nötighet och en mineralisk syra som gör det perfekt att matcha med mat.

Vilka druvor används på Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois?

Savagnin, Trousseau och Poulsard används på gården.

Hur länge lagrar vinerna på fat?

Vinerna lagrar på fat i flera år för att utveckla karaktär och smak.

Vilket vin är mest känt från Château Béthanie – Fruitière vinicole d’arbois?

Savagnin är en av de mest kända vinerna från gården.

Vilken teknik används för att förhindra oxidativ lagring?

Ouillé-metoden används för att förhindra oxidativ lagring.

Faktaruta

Producent:Frutière Vinicole d’ArboisVinmakare:Nicolas CottierÄgare:Kooperativ (100 medlemmar, Joel Morin är president)Antal hektar:270 hektarLand:Frankrike, JuraGrundat:1906Årsproduktion:1 500 000 liter ml
Producer address: 2 Rue des Fossés, 39600 Arbois, Frankreich