Producenten Bodega Tukma grundades av vinföretaget La Pascuala 2009. Redan från början hade man siktet inställt på att framställa högkvalitativa viner från olika typer av jordmåner i Tukma, ett distrikt i Salta, norra Argentina. Här odlas man sina druvor på höga kalla höjder. Druvorna som odlas är exempelvis Malbec, Torrontés, Syrah, Tannat, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc.

Området kring Tukmadalen tillhörde ursprungligen indianstammen Diaguitas och den kände hövdingen för alla stammarna hette Tukma. Här hade man redan tidigt sofistikerade odlingstekniker som Incaindianerna lärde dem. Dessa tekniker har genom åren utvecklats och använts för vinodling.

Bodega Tukma har två starka etiska motton. Dels säger man nej till olagligt arbete och barnarbete, viket annars är så vanligt i Argentina. De anställda bor i egna bekväma hus med sina familjer. Och dels är miljön en viktig fråga. Man odlar och producerar i absolut harmoni med omgivningen. Det finns ingen tanke på att skada eller ändra miljön på något sätt. Det skulle kännas meningslöst, menar man.

Det finns två viktiga personer i vinteamet på denna bodega. Den första är vinmakaren José Luis Mounier och den andra är Juan Luciano Prates, som är företagets jordbruksingenjör.

Faktaruta

Producent:La PascualaVinmakare:José Luis MounierAntal hektar:38 haProduktfokus:rött vinLand:ArgentinaGrundat:2009
Producer address: RN40 4324, Tolombón, Salta, Argentina