Adega Cooperativa de Cantanhede firade sitt 65-års jubileum 2019 och är ett vinkooperativ med cirka 1400 vinodlare och således den största producenten i Bairrada DOC. Här producerar man strax över 1 miljon flaskor mousserande vin och 4 miljoner stilla viner under klassificeringarna DOC IGP Beira Atlântico och IGP Beira Atlântico. Producenten tillverkar cirka 30% av den totala produktionen i regionen och man lyckas få mer än hälften av sin produktion certifierad under Bairrada DOC. Man exporterar idag till hela världen med särskild tonvikt på Kanada, USA, Sydamerika, Europa och Afrika.

Produktionsfokus hos Adega Cooperativa de Cantanhede ligger på en generell kvalitetsförbättring av portugisiska viner, särskilt de som produceras i Bairrada, där också kvalitet och kostnad är en fin balansgång.

Adega Cooperativa de Cantanhede är mycket känd för sina röda viner av den lokala druvan Baga men även för viner som görs av Touriga Nacional och Tinta Roriz. Bland vitvinsdruvorna hittar vi druvor som Bical, Maria Gomes och Arinto.

Har man vägarna förbi Bairrada, så kan man besöka Adega Cooperativa de Cantanhede och prova viner samt se hur man framställer vinerna Marquês de Marialva. Man kan besöka de vackra underjordiska källarna, det söta museet och handla i vinbutiken.

Faktaruta

Producent:Adega Cooperativa de CantanhedeVinmakare:Osvaldo AmadoLand:PortugalGrundat:1959Anual production:7000 ml