Vinstilen Ripasso är en kraftfull kombination av smaker och aromer som tar vinvärlden med storm. Ripasso härstammar från Veneto-regionen i Italien och har många likheter med andra viner från området, men är unik på sitt eget sätt.

Beläget  i den prestigefyllda vinregionen Veneto, som sträcker sig över 90 000 hektar, produceras och lagras Ripasso i Valpolicella DOC-underregionen. Regionen är känd för sina exceptionella viner, inklusive Amarone, Ripasso och Recioto, och dess specifika produktionsmetoder. Den så kallade Appassimento-metoden används, där druvorna skördas mycket tidigt och sedan torkas helt i rum, vilket resulterar i en hög koncentration av aromer och en ökning av sockerinnehållet.

Valpolicella Ripasso

Efter en första jäsning under vintermånaderna tillsätts stjälkar och skal från Amarone eller Recioto till vinerna för att skapa Ripasso. Denna andra jäsning resulterar i ett vin med högre alkoholhalt och kropp än Valpolicella, och på gommen visar det upp anteckningar av körsbär, jordgubbar, blåbär, plommon, örter, vanilj och kanel.

Ett perfekt exempel som representerar potentialen av Ripasso är Tenuta Vignega, Valpolicella Superiore av Az Agr Bettili Cristiana. Denna vingård, grundad 2000, producerar ekologiska viner med omsorg och kärlek till sina druvor och miljö. De skördar noggrant de flesta av sina druvor för hand, inklusive de för Tenuta Vignega Ripasso. Druvorna odlas på kalkstensjord och skördas sent. Efter skörden lämnas druvorna i kall maceration i fem dagar. Efter detta lagras vinet i tankar och Amarones rester tillsätts till Valpolicella-basvinet. Vinet åldras i slovenska och franska ekfat i 12 månader, och druvsorterna som används är Corvina, Corvinone och Rondinella.

Ripasso Tenuta Vignega har en vacker rubinröd färg med garnettnyanser vilket gör det till ett inbjudande vin. Dess anpassningsbarhet till nästan varje måltid är imponerande, och det passar särskilt bra till grillat och kokt kött och mediumhård ost. Med en serveringstemperatur på 16-18 grader lovar detta vin en mängd fantastiska smakupplevelser och kulinariska upplevelser!

Ripasso passar perfekt till salta rätter som Bolognese.

Avslutningsvis, om du är en fan av italienska viner, se till att lägga till Ripasso på din lista över måste-prova viner. Dess unika smak och produktionsmetoder är säkert imponerande även för de mest kräsna vinälskare. Och om du får chansen att prova Tenuta Vignega tveka inte – det är en anmärkningsvärd exempel på vad Ripasso kan åstadkomma

Frågor och Svar om Ripasso

Vad gör Ripasso så speciellt?

Ripasso är den mindre brodern till Amarone. 
Under produktionsprocessen används Amarones rödmassa för att smaksätta detta vin. Denna metod gör Ripasso till ett fantastiskt vin som fortfarande är överkomligt.

Var kommer Ripasso ifrån? 

Ripasso är ett vin som produceras i Valpolicella, en underregion i Veneto.

Vilka druvsorter används för Ripasso?

Corvina, Corvinone och Rondinella

Mer information om Ripasso:

Similar Posts